Az izraeli csapatok már Hán-Júnisz központjában járnak, házról házra haladnak

2023. december 06. 18:51

Szemtanúk drámai humanitárius helyzetről számoltak be a dpa hírügynökségnek.

2023. december 06. 18:51

Az izraeli csapatok a Gázai övezet déli részében található Hán-Júnisz központjában, házról házra haladnak előre, és harcot vívnak a Hamász palesztin iszlamistáival – közölte szerdán az izraeli hadsereg.

Számtalan gázai menekült már el a harcok elől.

 „Nincsen biztonságos hely. Az egész Gázai övezet a világ egyik legveszélyesebb térségévé vált” – írta az ENSZ palesztin menekülteket támogató ügynöksége (UNRWA) az X-en.

Drámai a helyzet a szemtanúk szerint

Szemtanúk a dpa német hírügynökségnek drámai humanitárius helyzetről számoltak be. Tízezrek kénytelenek sátorban vagy fedél nélkül az utcán élni Hán-Júniszban, miközben hiány van élelmiszerből, ivóvízből és gyógyszerekből. A helyzet azután lett ott hirtelen drámai, hogy az izraeli hadsereg felszólította az embereket: a város nyugati kerületeibe vagy Rafah felé meneküljenek.

Izrael szerint a Hamász vezetése és a még fogságukban lévő túszok az egyiptomi határ közelében lehetnek. Amennyiben az izraeli erőknek sikerül elfoglalniuk Hán-Júniszt, a Hamász harcosai már csak kisebb zugokba tudnak visszavonulni a Gázai övezet központi részén, illetve az egyiptomi határ mentén.

Folytatódtak az izraeli légicsapások

Az övezet több részén Izrael folytatta szerdán a légicsapásokat. A hadsereg tájékoztatása szerint mintegy 250 „terrorista célpontot” támadtak, a csapatok pedig továbbra is azon vannak, hogy

 lokalizálják a szélsőségesek fegyver- és robbanószerraktárait, alagútjait és egyéb katonai infrastruktúráját.

Az izraeli hadsereg beszámolt egy hatalmas fegyverraktárról, amelyet a Gázai övezet északi részén talált egy kórház és egy egy iskola közelében. Az épületben gránátvetők és páncéltörő rakéták százai voltak, valamint többtucatnyi hosszabb hatótávolságú rakéta, gránátok és drónok. Az egyik katonai szóvivő szerint ez az eddig fellelt legnagyobb fegyverraktár, „a teljes terrorinfrastruktúra közvetlenül lakóépületek mellett volt”.

Ezekkel egy időben a nap folyamán az övezet mentén található izraeli településeken a Hamász rakétatámadásai miatt ismét bekapcsoltak a légoltalmi szirénák. Izrael északi részén, Libanon felől is támadások érték az izraeli hadsereg állásait, amit az viszonzott.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: ABED ZAGOUT / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyzoltan-2
2023. december 08. 08:44
Tommaso 2023. december 08. 08:39 Nehéz, lehetetlen dolgod lenne,még a saját bíróságod előtt is, bizonyítani, rám fogni, az általad írtakat! Fáradozásod hiábavaló! Te nem nyersz hitelességet, magam, míg engedik, továbbra is szálka maradok a hamisítási szándékotokban... -hát törd magad!
gyzoltan-2
2023. december 08. 08:42
gyzoltan-2Tommaso 08. 08:29 Hány "Nick"-neved van még?! Hány néven keresztül töröd magad, hogy hamis képet fess a zsidóságról?! A fajtád mocskosságáról mesélj, az embertelen rasszizmusotokról, amely a lényetek! - "Előbbvalók az emberek az állatoknál, úgy a zsidók a föld többi népeinél.," (Zeror hamar l0lb.) - "A világ népei azonban nem neveztetnek embereknek, hanem állatoknak." Baba mezia 114b.) Korán összeismerkedtem veletek! Mivel apám nagybátyja zsidó nőt vett feleségül, akit ezért a rasszista zsidó családja kitagadta, családjából senkivel sem volt kapcsolata, zsidónak minősülő gyermeke, apám unokatestvére, nekem unokanővérem, nálunk, a mosókonyha melletti kis fülkében, a hasábfák mögött vészelte át a háborút... Apám hazatérve említett olyat is, hogy két kenyeret juttatott be a gettóba, csak azért, hogy ilyen szemetek, mint te magad megszülethessenek..! -nem estem messze a "fámtól"! -de látom, mi hogy történik, mi miért történik! Az emberiségellenességetek az eredendő bűnötök!
Tommaso
2023. december 07. 22:27
Megjelent a nemzetiszocilalista, rasszista, antiszemita neo-nyilas gyzoltan-2. Tocsog a zsidógyűlölettől, VAlszeg KZ- őrök vagy keretlegények leszármazottja.
Tommaso
2023. december 07. 22:24
gyzoltan szerint az úgy lenne igazságos, hogy a most NÉGY MILLIÓ km2-n lakó arabok további, 25e km2-t szerezzenek meg, mig a zsidók a fél-dunántúlnyi területükrők is mondjanak le. Talán bennem van a hiba ( ez viccvót), de gyzoltan-2 javaslatában én valahogy nem érzem a tárgyilagosságot, Inkább erős részrehajlást az állatként viselkedő gaz terroristák irányába. Régi dakota mondás: " madár a tolláról, féreg gyzoltán-2 a terrorista barátairól ismerszik meg"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!