Orbán Balázs: Magyarországot megzsarolták az uniós kormányfők

2024. február 13. 18:02

A miniszterelnök politikai igazgazója szerint Brüsszelnek valójában támogatnia kellene a tagállamokat szuverenitásuk megvédésében. Ehhez képest „visszaél a hatalmával”.

2024. február 13. 18:02
OB

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója interjút adott az osztrák Exxpress című újságnak, melyben Tucker Carlson Putyin interjújáról, az európai közös külpolitika fontosságáról, a Magyarországgal szembeni brüsszeli politikai akciókról és a konnektivitás stratégiájáról is kérdezték.

Orbán Balázs reakciója a Tucker-interjúra

Az első kérdés arra vonatkozott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég a Tucker Carlsonnak adott tévéinterjújában kijelentette: amint a Nyugat abbahagyja a fegyverszállításokat Ukrajnának, a háborúnak néhány héten belül vége lesz. „Orbán Viktor miniszterelnök ugyanezt mondja. Tehát Magyarország és Oroszország ugyanazt az álláspontot képviseli?”

A miniszterelnök politikai igazgatója erre reagálva elmondta, hogy Magyarország az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban a kezdetektől álláspontot képvisel, mint Magyarország. De most nem ez a kérdés. „Most arról beszélünk, hogyan oldjuk meg ezt a konfliktust” – mondta. A magyar álláspont évek óta változatlan: 

A csatatéren nem lehet katonai megoldást találni. Vissza kell térnünk a diplomáciához”

 – fogalmazott Orbán Balázs, hozzátéve, hogy erről igyekeznek meggyőzni a szövetségeseiket is „Brüsszelben, és mindenhol máshol”.

Ezt is ajánljuk a témában

A Nyugat is felelős

A politikus kitért arra is, hogy habár az oroszok kezdték a háborút, a Nyugat tovább szítja azt, ami nem jó ötlet, mert ez az út vagy az ukrán hadsereg összeomlásához, vagy egy harmadik világháborúhoz vezető eszkalációhoz vezet. „A magyar és az orosz álláspont nyilvánvaló okokból különbözik. De úgy látjuk, hogy a Nyugatnak is van felelőssége” – foglalta össze.

Orbán Balázs azt is elmondta, hogy az Európai Unió nyilvánvalóan megosztott a kérdésben, hiszen „sok kelet-európai ország lehetőséget lát a konfliktusban arra, hogy visszaszorítsa, legyőzze és hosszú időre megsemmisítse Oroszországot”. Ugyanakkor rámutatott: nekünk nem ez a célunk. Munt aláhúzta: ez a megosztottság gyengévé és a konfliktus kezelésére képtelenné teszi az EU-t, valamint felhívta a figyelmet arra is, hogy 2019 óta a brüsszeli vezetők szinte minden területen kudarcot vallottak.

Európát nem igazi vezetők irányítják.

A külpolitikának pedig az EU-n belül is nemzeti szuverenitás kérdése kellene, hogy legyen – jelentette ki.

Ezt is ajánljuk a témában

Az Európai Uniónak támogatnia kellene a szuverenitásvédelmet

A Brüsszel és Budapest közötti feszültségekről, valamint a szuverenitásvédelemről szólva Orbán Balázs elmondta, hogy 

egyetlen komoly ország sem engedheti meg, hogy külföldi adományozók avatkozzanak be a választásaiba.

Ezért döntöttünk úgy, hogy bezárjuk a jogrendszerünkben lévő kiskapukat, hogy megvédjük szuverenitásunkat és a választásokat. Ez egy komoly állam fennmaradásának sarokköve” – tette hozzá.

A politikus rámutatott arra is: Brüsszelnek valójában támogatnia kellene a tagállamokat szuverenitásuk megvédésében. Ehhez képest Orbán Balázs szerint „Brüsszel visszaél hatalmával, hogy komoly nehézségeket okozzon a jobboldali konzervatív, kereszténydemokrata kormányokkal rendelkező tagállamoknak. Csak két lehetőség van: Vagy az EU és a brüsszeli intézmények sehol sem avatkoznak bele a belpolitikába. Vagy igenis beavatkoznak, de csak a törvények egyértelmű megsértése esetén – nem politikai okokból”.

Ezt is ajánljuk a témában

Magyarország stratégiai gondolkodása

Orbán Balázst nemrég megjelent könyvéről is kérdezték. A politikus elmondta, hogy azért írta meg a könyvet, mert egy változó világrendben élünk, amelyben a kis államoknak is kell, hogy saját startégiával rendelkezzenek. 

A magyar stratégiát nem kívülről kell importálni,

hanem magunknak kell kialakítani. A történelmünkben, a földrajzunkban és a társadalmunkban kell gyökereznie – fogalmazott. Majd kifejtette: „mi, magyarok még mindig hiszünk az erős nemzetállamokban és a hagyományos család fontosságában, mint egy működő társadalom sarokkövében. Továbbá hiszünk az egyházak és az állam közötti bizonyos együttműködés fontosságában. Végezetül pedig azt is, hogy képesek legyünk ellenőrizni határainkat és megvédeni szuverenitásunkat.”

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Rzeczpospolita

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2024. február 13. 23:04
Blamázska, vice versa, vice versa.
Akitlosz
2024. február 13. 20:39
"Végezetül pedig azt is, hogy képesek legyünk ellenőrizni határainkat és megvédeni szuverenitásunkat.” Képes ellenőrizni a határainkat? Ezt az EU megtiltotta a Schengeni Egyezménnyel. Mondtam már, hogy egy EU tagállam nem szuverén és nem is lehet az?
Akitlosz
2024. február 13. 20:35
"Továbbá hiszünk az egyházak és az állam közötti bizonyos együttműködés fontosságában." Adót nem kell fizetniük szemben mindenki mással, ellenben a közoktatást az állam átjátssza a kezükre a hozzá járó közpénzzel együtt. Van ám bizonyos együttműködés! A magyar király joga kinevezni az érsekeket a püspököket és az apátokat. Ezenkívül az elismert egyházak főfelügyelője és főellenőre. Miért nem él a jogaival? Ugye!
Akitlosz
2024. február 13. 20:23
"Az Európai Uniónak támogatnia kellene a szuverenitásvédelmet" Egy ország vagy szuverén vagy EU tag. A kettő egyszerre nem lehet. Szuverén országok nem vitatkoznak senkivel, hogy saját hatáskör-e dönteniük a saját dolgaikban vagy uniós hatáskör-e.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!