Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget

2024. március 25. 05:55

Merényletveszély van.

2024. március 25. 05:55

Nyitókép: AFP/Johanna Geron

Gabriel Attal francia miniszterelnök vasárnap este bejelentette, hogy „a legmagasabb szintre emeli” Franciaországban a biztonsági készültséget az orosz főváros melletti Krasznogorszkban péntek este elkövetett merényletet követően, amelyet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalt magára. „Tekintettel arra, hogy az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a támadásért, és a fenyegetésekre, amelyek hazánkat sújtják, úgy döntöttünk, hogy a legmagasabb szintre emeljük a Vigipirate biztonsági készültséget: a merényletveszélyi riasztásra” – írta a kormányfő az X közösségi oldalon a védelmi tanács ülését követően, amelyet a francia elnöki hivatalban hívott össze Emmanuel Macron államfő.   

A miniszterelnöki hivatal az AFP hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy 

az Iszlám Állam megfenyegette Franciaországot,

 és a közelmúltban európai országokban, egyebek mellett Franciaországban és Németországban meghiúsított több merényletterv mögött is a dzsihadista szervezet áll. A biztonsági készültséget januárban csökkentették másodfokúra a legmagasabb szintről, amelyet azután hirdetett ki a kormány, hogy 

október 13-án egy dzsihadista megölte volt tanárát az észak-franciaországi Arras egyik gimnáziumában.   

A legmagasabb biztonsági készültséget általában akkor vezeti be határozott időre a kormány, amikor közvetlen a merényletveszély, vagy már megtörtént a támadás. A rendkívüli terrorkészültség a kulcsfontosságú infrastruktúrák, közintézmények és nagyobb események fokozott védelmét, valamint a lakosság figyelmeztetését, tájékoztatását foglalja magában.   

A péntek este négy fegyveres által a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központnál végrehajtott mészárlásnak 137 halálos áldozata van, a nyilvántartott sebesültek száma 182. A merénylet elkövetőjeként még péntek éjjel az Iszlám Állam jelentkezett. 

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azt közölte, hogy a támadóknak ukrajnai kapcsolatai voltak,

 és oda akartak menekülni, amikor elfogták őket. Kijev azonban visszautasította, hogy köze lenne a krasznogorszki terrortámadáshoz.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:06
🍓 ️ ­­A­­ ­­d­­­ö­­g­ö­­­s­­ ­l­­á­­­n­­­y­­­o­­k­ ­­v­­­á­­­r­­­n­­­a­­­k­­ ­­r­­á­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­.­­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­.­𝗙­­𝗨­­­𝗡
Mindenhova
2024. március 25. 14:30 Szerkesztve
Bitrex® 2024. március 25. 06:19 "Sexykitty-66 néhány nap alatt 7960-szor(!) reklámozta..." Addig amíg az internetet bárki használhatja. Amikor csak személyazonosítással lehet majd használni, nem fogsz vele találkozni. Akkor viszont azt is tudhatod, véget ért a sosem létező demokrácia, és beléptél a totális ellenőrzés alá. Na de addigra már mindenki önként és dalolva fog a "védernyő" alá menetelni. Lesznek akik, sírva könyörögve kérnek bebocsátást. Épp most lehetünk szemtanúi az előkészületeknek. Terror, terror, terrorveszély, covid19, háború, terror, terrorveszély ect. Hamarosan mindenki be fogja látni, mint mondtam önként, h. ettől csak úgy lehet megszabadulni ahogy fentebb írtam.
gilou-au-clavier
2024. március 25. 11:58
Ha az oroszok "megtalálták" az ukrán szálat, a franciák is "megtalálhatják" a félázsiai türk-kipcsak terrorista horda befolyását is, amelyik már milliókkal nyíltan beleavatkozik a francia demokratikus választásokba. Pourquoi pas?
P_F_Juli
2024. március 25. 11:52
Kisebb merényletek, vagy merényletkísérletek elképzelhetőek, de az izraeli és orosz merénylethez hasonló az olimpiáig nagy eséllyel nem várható a franciáknál. Ez nem lenne az USA érdeke. Az ISIS "csak" a gazdáik által jóváhagyott merénylet elkövetésében érdekeltek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!