A Politicónál attól rettegnek, hogy jön Orbán, és elfoglalja Brüsszelt

2024. április 08. 10:06

„Le Brüsszellel, éljen Európa!” – a brüsszeli lapnál riadtan vették észre, hogy az európai jobboldal erősödik, a magyar soros elnökség pedig egyszerre jön el Trump lehetséges újraválasztásával. De ők most leleplezik.

2024. április 08. 10:06
Orbán Viktor ostort csattogtat Brüsszelben

Nyitóképünk: Orbán Viktor ostort csattogtat Brüsszelben. Forrás: képkivágás a miniszterelnök Facebook-oldalán található videóból

***

Orbán egy új, veszélyes euroszkepticizmust képvisel, ami átformálhatja az Európai Uniót – óvja féltve olvasóit a Politico.

A brüsszeli lap tízflekkes elemzésében sorra veszi a magyarok Brüsszelben is bevetett soft power-eszközeit és a miniszterelnök törekvéseit, miközben

riadtan konstatálja, hogy a magyar soros EU-elnökség egybeesik az amerikai elnökválasztás idejével, Orbán és Trump pedig szövetségesek.

„Magyarország – Orbán Viktor szavaival élve – háborúra készül” – az írás baljóslatú felütéssel indul, és meg is tartja ezt a semlegesnek nehezen mondható hangnemet a további 15 ezer karakteren keresztül; ez a nagyvonalúság azért nem példa nélküli a brüsszeli laptól.

Ezt is ajánljuk a témában

„El kell foglalnunk Brüsszelt!”

– a miniszterelnöknek ez a mondata különösen megragadta a fantáziájukat, s innen vezetik le a továbbiakat.

Jelesül.

Előkerül a régi narratíva, „Orbán régóta szidalmazza az EU-t”, „bűnbakként használta fel” a populista „vagy mi vagy ők” harcához, ahol ő a hagyományos családi értékeken és a nacionalizmuson alapuló jobboldali ideológiát képviseli.

Aztán ezt fokozza: 2022 áprilisa óta „megváltozott Orbán hangneme, és megváltozott az EU-hoz való viszonyulása is.

A magyar vezetőben az EU egy újfajta euroszkeptikussal néz szembe, aki nem akar kilépni a blokkból, hanem formálni akarja azt”

Ukrajna támogatásának kérdésétől a klímaváltozáson át a migrációig.

Ráadásul nem átall Brüsszelben építkezni és készülni a soros elnökségre, amely egybeesik a várható jobboldali áttöréssel az Európai Parlamentben a választások nyomán.

Ezt is ajánljuk a témában

Bevenni Brüsszelt

A cikk különösen sérelmezi, hogy a magyar kormány ugyanúgy igyekszik helyezkedni Brüsszelben, mint egyébként akárki más. A bűnlajstromon szerepel tehát „Magyarország soft power offenzívája Brüsszelben”, ahogy a cikk fogalmaz.

Ilyen például a korábbi belga pénzügyminisztérium épületének megvásárlása és felújítása júliusra, mire amikor Budapest átveszi az EU Tanácsának soros elnöki tisztét, amely találkozóhelyként is funkcionál majd, ezt a Politico által megkérdezett belgiumi és luxemburgi nagykövet, Kovács Tamás Iván egyszerűen „magyar háznak” nevezte, a cikk szerzője szerint viszont „a kastély csak a legújabb kiegészítője Budapest egyre erősödő brüsszeli soft power offenzívájának”.

De ennél is ijesztőbb a szerző számára az MCC brüsszeli megjelenése, erősödése.

„Ez egy Orbán által támogatott agytröszt” – írják – amely „kérlelhetetlenül konzervatív álláspontot képvisel az EU-ügyekben”, amivel nem átall felzavarni a brüsszeli állóvizet.

Az MCC forrásokat kapott, panaszolja a cikk, pont akkor, amikor más akadémiai szereplőknél „erősödött a prés”, úgy mint „a Soros György által támogatott Közép-Európai Egyetemen”. A cél, hogy „a magyar tehetségek következő generációját konzervatív értékekkel itassa át”, és az MCC nem átall még ösztöndíjakat és foglalkozásokat is biztosítani a szegény hátterű gyerekeknek. „Van rá esélyük, hogy Magyarország következő generációs vezetői közé kerüljenek, nem csak politikai, hanem kulturális, gazdasági, üzleti szférában is” – idézi a lap Orbán Balázst, akitől citálják annak a cáfolatát is, hogy az EU-ban totális egység lenne a valójában megosztó kérdésekben.

Az MCC legutóbbi brüsszeli rendezvényén Frank Füreditől is beidéz a lap, aki szintén a genderpolitikával és a múlt lerombolásával kacérkodó kultúrával szembeni ellenállást hirdette meg, de az MCC aktívan foglalkozott a zöldprogram ellen tiltakozó gazdákkal és az LMBTQ-lobbival, valamint figyelmeztetett az Európai Egyesült Államok irányába tett brüsszeli erőfeszítésekre – sorolja a szervezet „bűneit” a Politico.

Ezt is ajánljuk a témában

S végül előkerül a nonprofit Batthyány Lajos Alapítvány által finanszírozott The European Conservative című angol nyelvű lap is.

A cikk megszólaltatja Szelényi Zsuzsannát, a CEU Demokrácia Intézetének programigazgatóját (aki ugyan 2019-re tette a Fidesz végének kezdetét – a szerk.), aki szerint Orbánt otthon egyelőre nem érte kihívás, nem kell tartania hatalma elvesztésétől – Magyar Péteren kívül, aki kapcsán „egyelőre nem világos, hogy komoly fenyegetésnek bizonyul-e”. Szerinte

a miniszterelnök magabiztosságáról uralkodik, hogy Európa és Amerika konzervatívjai felé épít ki kapcsolatokat, s „az európai politikai kultúrát is befolyásolni akarja. Brüsszel ennek a sarokköve.”

A barbárokra várva

„Minden jel egy jobboldali fordulatra utal” – folytatja a Politico a júniusi EP-választások kapcsán,

„a populista és nacionalista pártok térnyerésével, a centrista és baloldali erők pedig mandátumvesztésével”, miközben Magyarország töltené be a soros elnökséget. Hozzáfűzik, Orbán közben olyan jobboldali európai vezetőkhöz „dörgölődzik”, mint Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, Marine Le Pen francia szélsőjobboldali vezető és Robert Fico szlovák miniszterelnök. Idézik tőle az Antalyai Diplomáciai Fórumon tartott színpadi interjújából azt a mondatot, miszerint

„megpróbálok szerepet játszani a jobboldal egységesítésében, és elsöpörni a szocialista, baloldali, progresszív, liberális veszélyes figurákat.”

Azért kis kajánsággal a lap megjegyzi, a Fidesz „politikai hajléktalan” az EU-ban, mióta kilépett az Európai Néppártból, ámde – rátérve Brüsszel nagy félelmére – pedzegeti, hogy csatlakozhat a Meloni-vezette jobboldali Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoportjához, amire több találkozó is utal; bár „a szélsőjobboldali Svéd Demokraták és a Cseh Polgári Demokraták” ez esetben kilépéssel fenyegetőztek, ha ez nem történik meg és a Fidesz csatlakozik,

az ECR a harmadik legnagyobb erő lehet június után az EP-ben.

De mit akar Orbán?

Hát, a Politico szerint kritizálja „a bürokráciát, a migránsokat, az „LMBTQ-agendát”, és blokkolja a Kijevnek nyújtott segítséget”, de

amit ő és körei „amit nem tesznek, az az, hogy a kilépést javasolják az EU-ból”.

A lapnak nyilatkozó, a szélbalos Mércén is cikket jegyző Bíró-Nagy András, a Policy Solutions igazgatója kifejti: valójában a magyar kormány csak retorikailag áll szemben Brüsszellel, a dolgok 85-90 százalékában egyetért vele, s a társadalmi támogatottsága is magas az EU-nak, még a fideszesek körében sem népszerű a kilépés, ezért „Orbán nem játszhat Magyarország EU-tagságával, ez vörös vonal”.

Innen vezet vissza a lap a szuverenitás kérdésére: a ravasz Orbán nem kilépni akar, hanem több hatalmat – szuverenitást – kér a nemzeti kormányoknak.

Ez a Politico szerint a magyaroknak annyit tesz, hogy ragaszkodnak a vétójoghoz és a 27 tagállam konszenzusához a döntéshozatalban, s élnek is vele: blokkolják, az Oroszországgal szembeni szankciókat, a globális adózást, Ukrajna pénzelését.

Különösen felróják Orbánnak, hogy az ellenőrizetlen migráció kapcsán is blokkolt, ahogy az EU Green Deal kapcsán is a gazdák érdekében, mondván jogos azok aggodalma Brüsszel „irracionális” „zöld ideológiája” kapcsán.

Orbán Balázs ennek kapcsán a Politico kérdésére közölte, 

„Sem a külpolitikában, sem a közös hitelprojektekben nem látok hajlandóságot Magyarországon a szuverenitás további feladására”

– fogalmazott, mondván, meg kell állítani „ezt a véget nem érő föderalizációt.”

Rányomják a bélyegüket

Brüsszelben tehát különösen nem örülnek annak, hogy most jön a magyar soros elnökség, és kételkednek abban, hogy a magyar kormányfő félreteszi nemzeti érdekeit ezen a poszton, főleg, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy az illegális migráció kérdése az ország soros elnökségének fókuszában lesz, mert e téren éles váltásra van szükség Brüsszelben.

Emellett amiatt is berzenkednek, hogy Budapest folytatni akarja az EU-bővítés programját, ámde nem Ukrajna, hanem a régen várakozó Nyugat-Balkán irányába; de amiatt is, hogy a zöldcélok sem kerülnek fókuszba.

S persze, mint mindenben, itt is megvan a jogállamiság kérdése, aminek kapcsán az Európai Parlament határozatban kérdőjelezte meg, egyáltalán „megérdemli-e” Magyarország a soros elnökséget. Ráadásul, idézik, a magyar vezető Tucker Carlson amerikai konzervatív tévéműsorvezetővel barátkozik, örömmel fogadta Trump újraindulásának hírét, gratulált Putyinnak a választási győzelméhez és még Hszi Csin-ping kínai elnök is Peking „barátjának” nevezte. Na, hát, ez az ember fogja rányomni a bélyegét az EU politikájára – szörnyülködik a Politico.

A brüsszeli lap cikke riasztónak szánt véggel zárul: a magyar EU-elnökség és az amerikai elnökválasztás egyszerre zajlik majd.

„Igazi változást hozhat egy új európai jobboldal, amelynek mi, magyarok is részei vagyunk” – idézik Orbán évértékelőjét.

„Abcúg Brüsszel. Éljen Európa!”

 

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:13
🍓 ️ ­A­­­ ­­­d­­ö­­­g­­ö­­­s­ ­­l­á­­n­­y­o­k­­­ ­­­v­á­­­r­n­a­k­­­ ­­r­­á­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­.­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­𝗨­­𝗡
KBA98
2024. április 08. 17:25
No und?
Skywalker_bp
2024. április 08. 14:39
Huh! Biztos úgy félnek Brüsszelben, hogy nem is alszanak. 🤣🤣🤣✌️✌️✌️🇭🇺🇭🇺🇭🇺💪🏻💪🏻💪🏻
orokkuruc-2
2024. április 08. 14:24
hmm, azért az embernek eszébe jut 1-2 dolog, amiből jobb kilépni, mint alakítgatni. . Segítek: meleg, barna, orrban, somatic335 - Legyetek bátorak , birozsletaparadicsomnemzsargamagyaro nagyon szeretik, most is azért vannak itt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!