Bukhatja újabb ciklusát Ursula von der Leyen

2024. április 15. 08:25

A Politico szerint egyre bizonytalanabb a Bizottság elnökének újrázása.

2024. április 15. 08:25
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

 

Bár Ursula von der Leyen korán egyértelművé tette, hogy elindul egy második ötéves ciklusért az Európai Bizottság vezetésére, és a kampánya is hivatalosan beindult, s mögötte áll az Európai Néppárt is – most mégis megroppanni látszik a kampánya.

A Politico szerint két hónappal a júniusi európai parlamenti választás előtt a brüsszeli berkekben arról beszélgetnek, 

egyáltalán nem vehető biztosra Von der Leyen újrázása.

Ennek egyik legfőbb oka egy uniós hivatalnok szerint a „hatalmi arrogancia”, hogy Von der Leyen azt hitte, mindent megúszhat. Most viszont sok eddigi problémát a fejére olvasnak.

Szemben a Von der Leyen nemzetiségét és hátországát adó németekkel, a francia vezetés a mai napig lebegteti, hogy támogatni fogja-e valamikor a mostani bizottsági elnököt. Még az Európai Néppárthoz (EPP), Von der Leyen anyapártjához tartozó francia mérsékelt jobboldaliak, a Republikánusok is leszögezték, hogy Von der Leyen nem az ő jelöltjük.

A Politico szerint az olyan botrányok és vitatott lépések, mint a Pfizergate (Von der Leyen titkos levelezése a Pfizer vezetőjével az EU-s vakcinabeszerzésekről), Von der Leyen balról vitatott izraeli útja vagy épp egyik EU-követ emberének bukása a nem megfelelő kinevezése miatt, mind oda vezetnek, hogy a Bizottság elnökének meggyengült a pozíciója, és már nem veszik előre biztosnak az újbóli megválasztását.

Ursula von der Leyen időközben, a Politico értékelése szerint, nem is veszi annyira komolyan a kampányát; illetve valóban elfoglalt bizottsági elnökként a konkrét elfoglaltságai elveszik az időt a kampányolástól, 

de közben azt hiszi, ebbéli tevékenysége is elegendő lehet az újraválasztáshoz.

Egy második ciklushoz Von der Leyennek el kell nyernie az EU tagállami vezetőitől a minősített többségi támogatást. Valószínűleg megkapja a támogatást az Európai Néppárthoz tartozó 12 kormányfőtől, de ez még nem lesz elég neki a győzelemhez. Baloldali vezetőktől az Orbán Viktor vezette Magyarországig sokfelől kritizálják Von der Leyent, és a liberális-centrista Emmanuel Macron vezette franciák köréből sem érkezik támogatás egyelőre a mostani bizottsági elnökhöz. A franciák egyébként sem nagyon akarhatnak egy második ciklusos, nagy hatalmú vezetőt az Európai Bizottság élére.

Az Európai Tanács mellett pedig az Európai Parlament támogatására is szükség lesz – az pedig csak a választás után derül ki, pontosan milyen összetételben és kikre számíthat majd Ursula von der Leyen az áhított második ciklus megszavazásához.
 

 

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:10
🍓 ️ ­A­ ­d­­ö­­g­­ö­­s­­ ­­­l­­á­­­n­­­y­o­k­ ­v­­á­­r­­­n­a­­­k­­ ­­r­­­á­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­­.­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
rigor243-2
2024. április 19. 20:52
Óriási ez a duplagondol. "A migránsokat használja fel arra, hogy megpróbálja destabilizálni az országot – " - hát ha valaki ő már csak első kézből tudja hogy a migránsokkal országokat hogyan lehet destabilizálni :) - de amikor ő csinálja az YÓÓÓ amikor más akkor rögtön felismeri hogy milyen rósz :P
Kamcsatka5
2024. április 17. 11:39
Szarszagú néni, a pöcében a helye! Mi a kurva anyját képzel a Fuggerék szarosgyurija?
akkor ki
2024. április 15. 20:04
Az Isten segítsen meg minket Európaiakat ettől a fizetett CIA hárpiától!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!