Nógrádi György: Európának nem érdeke egy ellencsapás (VIDEÓ)

2024. április 14. 11:31

A szakértő szerint Irán akciója megerősíti Joe Biden pozícióját.

2024. április 14. 11:31
Israeli Riot to West Bank April 13

Nyitókép: Itai Ron / Middle East Images / Middle East Images via AFP

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő elemezte az Irán által Izrael ellen indított támadást. A szakértő elmondta, hogy szerinte teljesen nyilvánvaló volt, hogy Irán válaszcsapást fog intézni, másfelől pedig az, hogy az amerikai fél erről értesíteni fogja Izraelt. Elmondta azt is, hogy az amerikai hírszerzés még mindig világszínvonalú. Kiemelte, hogy számára rendkívül érdekes volt, hogy az iráni támadás megindítása után az EU egységesen kiállt Izrael mellet. 

Nógrádi György elmondta, hogy ez az iráni csapás nem volt sikeres, ugyanis azok a fegyverek, amiket Irán bevetett, egy modern elhárítással könnyedén leszedhetők. Kiemelte, hogy Irán ezen akciója valószínűleg a visszájára sül el politikailag is, ugyanis erősíteni fogja mind Nethanjaut és mind az amerikai elnököt, Joe Bident.

Leszögezte, hogy ez a támadás egyértelműen kontraproduktív volt, viszont Irán nem tehetett mást. 

A szakértő szerint a nagy kérdés az, hogy mit tehet Izrael, ugyanis szerinte, ha válaszcsapást mér a zsidó állam, akkor a szövetségesei ismét ellene fordulnak. Nógrádi György szerint Irán úgy számolt, hogy a nagy háborút el kell kerülni, azonban mégis a támadással a saját közvéleményének akart játszani. Szerinte nagyobb kérdés, hogy miképpen fog reagálni az izraeli vezetés. 

Nógrádi György elmondta, hogy azt látni kell, hogy egyetlen állam sem állt Irán mellé, valamint az sem mellékes, hogy az iráni haditechnika csődöt mondott, az izraeli vaskupola rendszer tökéletesen helyt állt. Kiemelte azt is, hogy jelenleg az USA mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a térségben ne legyen háború, hozzátette, hogy ha Izrael léte a tét akkor 

az USA egyértelműen mellé áll, de egy támadó háborúban nem lenne ilyen egyszerű a helyzet.

A szakértő szerint Európára vonatkozásában az a legfontosabb, hogy ne eszkalálódjon a helyzet, ugyanis ez veszélyeztetné a kereskedelmi útvonalainkat, ami pedig hatalmas gazdasági problémákat okozna. Tehát szerinte egyértelmű, hogy az európaiaknak nem érdeke egy ellencsapás. Nógrádi elmondta, hogy ez az iráni támadás rövid távon Nethanjau megerősödését fogja hozni. Szerinte egyértelmű, hogy az izraeli társadalom nem fog egy háborús hangulatban a kormánnyal szembe menni. Úgy látja továbbá, hogy az amerikai választásra is komoly hatást gyakorolhat a közel-keleti helyzet. A szakértő szerint az, hogy Izrael könnyedén megbirkózott a támadással

 Joe Biden pozícióit is erősítik, ugyanis ez szerinte azt jelenti, hogy az elnök stratégiája és közel-keleti katonapolitikája megfelelő. 

A beszélgetést az alábbiakban tekintheti meg:

***

 

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:10
🍓 ️ ­­­A­­­ ­d­­ö­g­ö­­s­­ ­­­l­­á­n­y­o­­­k­­­ ­v­­­á­­r­­­n­a­­k­­­ ­­­r­á­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­­.­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­𝗡
SzkeptiKUSS
2024. április 14. 19:16
Senki nem fogja megkérdezni Európa érdekét. Hozzá kell szokni, hogy nem érkeznek meg időre a termékek és alkatrészek, sem Kínából, sem Indiából. Nyugalom nem lesz. A 90 milliós Iránt nagyon nehéz megtörni, pláne nem lehet könnyen megijeszteni. Úgy, hogy az adok kapoknak nem mostanában lesz vége Kína, India továbbra is meg fogja venni Irán kőolaját.
Tommaso
2024. április 14. 16:24
a Világon IRÁN A LISTAVEZETŐ a követségek elleni támadásokban -------------------------------------------------------------------------------------------------- Mindenki emléxik a teheráni amerikai és brit nagykövetség elleni 1979-es KEGYETLEN IRÁNI TÁMADÁSRA. Arra már kevesebben, hogy az Oroszországi Föderáció nagykövetsége Teheránban tragikus események színhelye volt. 1829. január 30-án (február 11-én), a nagykövetség alkalmazottainak és a benne menekült örmény menekülteknek a fanatikusok általi lemészárlása történt. A diplomáciai képviselet vezetője, Alekszandr Gribojedov író is az áldozatok között volt 2023-ban támadás érte Azerbajdzsán teheráni nagykövetségét, egy biztonsági őr meghalt Ilham Alijev azeri elnök terrortámadásnak nevezte az incidenst, és azonnali felelősségre vonást követelt.
Tommaso
2024. április 14. 15:19
IRÁN és OROSZORSZÁG AGRESSZOROK. Ők támadták meg, hadsereggel ill. rakétákkal a másik országot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!