Orosz beavatkozástól tart Belgium az EP-választáson

2024. április 12. 20:47

Belgiumban olyan oroszbarát hálózatok ellen folytatnak nyomozást, amelyek célja az európai parlamenti választás befolyásolása. A cseh kormány ugyancsak bejelentette egy Kreml-barát hálózat feloszlatását.

2024. április 12. 20:47
FRANCE-EUROPEAN-PARLIAMENT-POLITIC-ELECTIONS-STRASBOURG

Nyitókép: Az Európai Unió 27 tagállamának zászlói az Európai Parlament előtt Strasbourgban, Franciaországban 2024. április 10-én. (Tobias Canales/Hans Lucas via AFP)

Kevesebb mint két hónappal az európai parlamenti választások előtt a belga miniszterelnök közölte, országában olyan oroszbarát hálózatok ellen folytatnak nyomozást, amelyek célja a EP-szavazás befolyásolása, számol be róla a BBC. Alexander de Croo szerint Moszkva szándéka az volt, hogy több oroszbarát jelölt kerüljön be az Európai Parlamentbe.

A vizsgálat azt mutatja, hogy Moszkva európai parlamenti képviselőket keresett meg, és fizetett is azért, hogy azok az orosz forgatókönyvet támogassák” 

– szögezte le a belga miniszterelnök.

De Croo elmondta azt is, hogy a belga hatóságok büntetőeljárást indítottak, de nem nevezte meg, kiket gyanúsítanak a pénz elfogadásával. Úgy fogalmazott, hogy „magában Belgiumban nem történt készpénzfizetés, noha oroszbarát beavatkozás zajlott”.

A belga miniszterelnök mindezt azután erősítette meg, hogy a cseh kormány nemrég ugyancsak bejelentette egy Kreml-barát hálózat feloszlatását. Prágai és a lengyel hírszerző ügynökségek azt is állítják, az Európa Hangja hírportált Moszkva finanszírozta, 

hogy propagandát terjesszen és pénzt juttasson szimpatizáns európai politikusoknak. 

Európában a szélsőjobboldal számos politikusát oroszbarátnak tartják. Cseh jelentések szerint az Európa Hangja német-, francia- és lengyelországi, illetve belgiumi, hollandiai és magyarországi politikusoknak fizetett azért cserébe, hogy oroszbarát megjegyzésekkel segítsenek befolyásolni a júniusi EP-választásokat. Köztük van állítólag a németországi AfD egyik jelöltje, Petr Bystron is, aki „hevesen tagadta” a cseh médiában megjelent állításokat, miszerint orosz pénzt kapott volna.

Nem engedhetjük meg, hogy az ilyen típusú orosz fenyegetés a közelünkben legyen. Az országom  felelőssége az európai parlamenti választások szabad és biztonságos lebonyolítása ” – hangsúlyozta mindezzel kapcsolatban a belga vezető. Petr Fiala cseh miniszterelnök pedig arra figyelmeztetett, hogy az oroszbarát hálózat akciói komoly hatással lehetnek a cseh és az uniós biztonságra egyaránt. 

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:11
🍓 ️ ­A­­ ­d­ö­­g­­­ö­­­s­­­ ­­­l­á­n­y­­­o­k­­ ­v­­­á­r­­­n­a­­­k­­ ­r­­á­­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­.­­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­𝗨­­𝗡
tamagaba
2024. április 13. 09:56
Ahogy ők is szeretnék befolyásolni a maguk érdeke szerint
Kiscsiga
2024. április 13. 07:34
Milyen egyszerű modja a számukra nem tetsző emberek eltávolitásának.
Kormánypárti2
2024. április 13. 07:23
Hamarosan ufók beavatkozását is kiabálni fogják, mert érzik a vesztüket hogy az istennek se fognak tisztességes választáson talpon maradni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!