Félelem és reszketés Németországban: minden ötödik ember napi szinten szorong a klímaválság miatt

2024. május 02. 10:00

Aggódnak, de nagyon.

2024. május 02. 10:00

A nyitókép illusztráció. Fotó: HALIL SAGIRKAYA / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Németországban minden ötödik ember napi szinten szorong a klímaváltozás miatt – derült ki a PricewaterhouseCoopers (PwC) üzleti tanácsadó cégcsoport által készített, csütörtökön ismertetett nemzetközi felmérésből.

A megkérdezettek 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy aggasztónak tartja az éghajlatváltozást, de nem gondol rá rendszeresen.

A felmérés során a németek 19 százaléka állította azt, hogy egyáltalán nem foglalkoztatja a kérdés. A PwC közvélemény-kutatását 31 országban végezték el, 20 ezer embert kérdeztek meg egy év alatt két alkalommal Európában, Ázsiában, Amerikában és Afrikában.

A globális eredmények szerint a válaszadók 28 százaléka aggódik napi szinten a klímaváltozás miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

57 százalék nem foglalkozik vele rendszeresen, de alapvetően aggasztónak tartja, és kevesebb mint 14 százalék nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem szorong miatta.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) megállapította, hogy átlagosan 1,1 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés miatt. A 2015-ös párizsi klímaegyezmény vállalása az volt, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti szinthez képest nem haladhatja meg az 1,5 Celsius-fokot. E cél teljesítéséhez az IPCC szerint 43 százalékkal kellene csökkenteni a károsanyag-kibocsátást a 2019-es szinthez képest.

(MTI)

***

 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
draperio
2024. május 06. 22:25
Olvasom: "E cél teljesítéséhez az IPCC szerint 43 százalékkal kellene csökkenteni a károsanyag-kibocsátást" Károsanyag? Pl. ciánhidrogén? Vagy dioxin? Vagy mifene? A növekedést a metán okozza (sokkal erősebb hatású!). Ez - ilyen kis mennyiségben - az emberre nem káros, de az átlaghőmérsékletet növeli. Műholdas vizsgálatok vannak, keresik hogy hol termelődik. Az embereknek, állatoknak a beleiben termelődik, és szokott helyen távozik. Ezt az "emberi tevékenységet" kell csökkenteni?
Nimril
2024. május 04. 19:30
Akkor még indítsanak be pár szénerőművet, és hozzanak baszom nagy tankerekkel még több LNG-t a gyarmattartójuktól. Oszt jónapot. Atomerőmű rooossz, az orosz vezetékes gáz rooossz, de azért szoronganak. Hát akkor szorongjál bazmeg, a kurva anyád, ha ez a legnagyobb bajod az életben. :)
survivor
2024. május 03. 08:49
A földtörténetben 5-6 x os co2 szintek voltak. Pedig ott se voltunk..
survivor
2024. május 03. 08:43
Ha nő a co2, több lesz a kenyér Ha melegebb lesz, több lesz a kenyér. FOTOSZINTÉZIS!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!