Történelmi csúcshoz közelít a magyar lakáshitelek mértéke

2021. november 02. 09:56

Mérsékelt volt az októberi használtlakás forgalom, ugyanakkor történelmi csúcshoz közelít a lakáshitelek mértéke – tájékoztatta az ingatlan.com hétfőn az MTI-t.

2021. november 02. 09:56
null

Az új és használt lakások vásárlására, építésére, felújításra, bővítésre és hitelikiváltásra szóló lakáshitelek teljes állománya az idei első fél év végén 4259 milliárd forintot tett ki, ez pedig mindössze 25 milliárd forinttal marad el a 2010-es 4289 milliárdos történelmi rekordtól – tartalmazza a közlemény.

– fogalmazott  Balogh László, az ingatlan.com gazdasági szakértője.

Az ingatlan.com adatai szerint októberben 10 090 darab használt lakóingatlan cserélhetett gazdát, ami 11 százalékos csökkenést jelent a múlt év azonos hónapjában feljegyzett 11 335 tranzakcióhoz képest.

Ezzel egy időben a tulajdonosok által októberben eladásra hirdetett lakóingatlanok száma 9 százalékkal esett vissza éves összevetésben, ám az ingatlanközvetítőkkel együtt összesen több mint 34 ezer friss lakáshirdetés került be a használt lakóingatlanok kínálatába – ismertetik.

A társaság adatai szerint, a használt lakások piacán nyár közepe óta elmarad a forgalom tavalyhoz képest, viszont az új építésű ingatlanok terén komoly élénkülés figyelhető meg

az állami támogatásoknak és kedvezményeknek, illetve az MNB Zöld Otthon Programjának köszönhetően – tartalmazza a közlemény.

Az ingatlan.com Magyarország piacvezető ingatlanhirdetési portálja. Évente több mint 120 ezer magánszemély és több mint 9000 ingatlanközvetítő hirdet a weboldalon és havonta több mint 3,5 millió látogatóval rendelkezik.

A weboldalt üzemeltető ingatlan.com Zrt. 100 százalékos magyar tulajdonban áll. A cégcsoporthoz tartoznak a kereskedelmi ingatlanpiac vezető hirdetési portáljai: az iroda.hu, a retail.hu és a raktar.hu, valamint a money.hu is, ahol számos bank kínálatát lehet összehasonlítani egy helyen.

(MTI, fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
h040183
2021. november 03. 14:18
ja értem! Te, a banki szféra képviseletében úgy gondolod, hogy makizaj hatalomra rúgdodása esetén fel kell vinni a hiteleket 50%-al... vagy ne is gurigázzunk szarral, legyen rögtön 100%! Majd szeretnek érte a bankok, igaz!
masikhozzaszolo
2021. november 03. 14:18
1. Sok hitelt vettek fel. 2. Sok fiatal lakáshoz jutott. Nevelheti benne a gyerekeket. És a saját lakása/háza lesz. 3. Ez jó a banknak. 4. Ez jó a családnak. Már csak a kamatot kell fixálni. Mert ugye egy anno a devizahitelnél nem az volt az átverés, hogy növesztette a bank az árfolyamot. Hanem, hogy sokkal többel növelte a részleteket, mint amit az árfolyam okozott volna. Számoltam, mert ha én euro hitelt vettem fel, és a fizetésemet is euroban kapom, akkor ugye nincs közöm az árfolyamhoz, mert a fizetésem is annyival nő forintban számolva. De nem ám, mert a részlet a háromszorosára ment fel, az árfolyam meg sokkal kevesebbel. Reméljük, most nem lesz ilyen. Kivéve, ha a nép nagyon akarja és leönti az egészet moslékkal.
McFoker
2021. november 03. 12:21
Egy átlag fiatalnak esélye sincs lakáshoz jutnia, hála a CSOK-nak, aminek az eredménye egy rakás csonka család, és frusztrált gyermek lesz.
Harangláb
2021. november 03. 12:21
Ezt hogyan sikerült kiszámolnod, kíváncsi volnék rá?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!