Sólyom jelölése: az első demokráciavizsga

2010. április 28. 21:31

Ha a Fidesz nem Sólyom Lászlót jelöli államfőnek, akkor elvárható, hogy ezt alaposan indokolja meg, és azután a mostani köztársasági elnökhöz mérhető erkölcsi, politikai és szakmai tőkével rendelkező személyt válasszon.

2010. április 28. 21:31

Közeledik az államfőválasztás ideje, így hát megkezdődtek a találgatások a lehetséges jelöltekről. A Fidesz a maga kétharmadával abban a kényelmes helyzetben van, hogy már az első körben megválaszthatja a parlamentben a maga jelöltjét, semmilyen tárgyalásra vagy taktikázásra (lásd az öt évvel ezelőtti eseményeket) nincsen rászorulva. Kérdés tehát, hogy kit és milyen szepontok alapján akar a Fidesz a köztársaság elnökévé emelni.

Amikor 2005-ben a Védegyletben elindítottuk a "Sólyom for President!" kampányt, ezt azzal a céllal tettük, hogy az államfő végre ne a mindenkori parlamenti többség pártkatonája legyen, hanem olyan autonóm, hiteles politikai személyiség, aki a demokrácia és az alkotmányosság védelme érdekében képes érdemben betölteni azt a szerepet, amely a "fékek és ellensúlyok" rendszerében alkotmányosan neki adatott. Azt is szerettük volna, hogy Magyarországnak a jövő szempontjából kulcsfontosságú zöld ügyek iránt is elkötelezett elnöke legyen.

Vitathatatlan, hogy Sólyom László autonóm, hiteles, a demokrácia és az alkotmányosság iránt elkötelezett, és nem utolsósorban szakmailag is felkészült államfő volt. Tevékenységét - mint mindig, mindenkiét - lehet persze kritizálni, meg is tették jobbról is, balról is. Zöld programját sem tudta úgy megvalósítani, ahogyan szerette volna, ahogyan szerettük volna. De úgy vélem, hogy az igazán fontos ügyekben nem hibázott, pedig politikailag hihetetlenül nehéz időszakban működött. És ez a lényeg.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
imagi
2010. április 29. 14:46
A napnál is világosabb Pokorni akar lenni a köztársasági elnök.
cserenkov
2010. április 29. 10:22
Vajon milyen ember Sólyom László?
drienovác
2010. április 29. 07:16
a fidesz már átesett pár demokráciapróbán, 2002-6 elvesztett választásai után, 2006 őszén-telén csak fel kellett volna tüzelni egy kicsit a tömeget, az önkormányzati választások után simán át lehetett volna venni kis szervezéssel és aránylag kevés erőszakal a hatalmat, de a fidesz kitartott a demokratikus játékszabályok mellett miféle demokráciapróbáról beszélnek az elvtársak?
trust
2010. április 29. 07:13
Orbán Viktor már napok óta mondja, hogy csak akkor ad neveket, amikor megbízza Sólyom, addig nem aktuális. Nos, ezek után lehet itt találgatni, mesélni, fenyegetőzni, de semmi nem igaz belőle. Az viszont roppant érdekes, hogy eddig a köztársasági elnököt állandóan szapulta a kormány, mindent megtett azért, hogy lejárassa, most meg keverik itt a kakát, mire fel? Ott van Gyurcsány, az ő jelöléséért küzdjetek szocik, liberálisok, az a ti dolgotok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!