Történeti alkotmány

2011. július 15. 12:41

Talán a jogásztársadalom presztízsét sem kezdené ki, ha egy-két önkritikus nyilatkozat elhangzana arról, hogy eddig miért hanyagolták el a történeti alkotmány értékelvű feldolgozását.

2011. július 15. 12:41
Kondorosi Ferenc
Magyar Hírlap

„Az elmúlt időszakban több cikk boncolgatta a történeti alkotmány fogalomkörét. A szerzők igyekeztek listát készíteni a történeti alkotmány legfontosabb darabjairól. A tudományos értékelés java még előttünk áll. A hatályos magyar jogban is vannak olyan elemek, amelyek egészen a feudalizmusig nyúlnak vissza. Ilyen például az öröklési jogban az ági öröklés. Ági vagyonról akkor van szó, ha nem maga az örökhagyó szerezte a vagyontárgyat, hanem azt valamelyik felmenőjétől örökölte, vagy azok ajándékozták neki. Ezt a vagyont, ha az elhunytnak nincsenek leszármazói, nem a túlélő házastárs, hanem azok a szülők öröklik, akiktől a vagyonrész az örökhagyó tulajdonába került. Az ági öröklés a középkori ősiség elvén alapul, speciálisan magyar jogintézmény, amelyet az 1871. évi jogászgyűlés is feudális maradványnak minősített. Azóta azonban kiállta az Alkotmánybíróság próbáját is.

Talán a jogásztársadalom presztízsét sem kezdené ki vészesen, ha egy-két önkritikus nyilatkozat elhangzana arról, hogy eddig miért hanyagolták el a magyar jogtörténet (történeti alkotmány) értékelvű feldolgozását. Ha ez megtörténik, bizonyára kevesebben mosolyognak majd olyan »vívmányokon«, mint az Aranybullából az alkotmányellenes hatalomnak való ellenállás jogán (ius resistendi) vagy az 1848. áprilisi törvényeken. Jó lenne, ha minél többen tudnák, hogy éppen ez a törvénycsomag alapozta meg az állampolgári jogegyenlőséget, az egymást ellenőrző és korlátozó hatalmi ágak elvét, a végrehajtó hatalom választott képviselet általi felügyeletét, a közteherviselés elvét, a vallás- és tanszabadságot, a nyilvános kifejezés szabadságát, de a választójogon és népképviseleten alapuló állami szuverenitást is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marko11
2011. július 15. 17:07
2006 őszének (egyik) "hőse" mi a fenét keres a MH-ban?
drieno
2011. július 15. 16:59
nem tudom, kondorosi elvtárs mit szólna, ha az arany bullából átvennénk és a gyakorlatba is ültetnénk néhány pontot az egyik arra a köztisztviselőre vonatkozna, aki jogtalanul tulajdonított el azt azt, hatalmával visszaélve - "adja vissza és szégyeníttessék meg" valamint vámosok, sókamarások stb " magyar köznemesek legyenek, izmaeliták, zsidók ne legyenek"
duzur
2011. július 15. 14:59
Szánalmas és undoritó ez a mindenkori hatalomhoz való korlátlan "alkalmazkodás". És aki itt is Kohn-dorosi-ról kezd ábrándozni, csalódni fog...
kukagyerek
2011. július 15. 13:21
Te szovjet-arcú honnan kerültél elő?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!