Rosszkedvük tele

2011. december 01. 12:55

Az ellenzék először mutatta meg, hogy képes meglepetést okozni, s akár arra is hajlandó, hogy kényelmetlenségeket vállaljon politikai céljai eléréséért.

2011. december 01. 12:55
Török Gábor
törökgáborelemez

Alszanak a parlamenti képviselők. Nincs ebben meglepő, kivéve, ha ezt a munkahelyükön teszik – ahogy ez Vágó Gábor felvételén látszik. A hajnali ülésezés régi divat a magyar parlamentben, a kormányok szeretik erre az időszakra helyezni a politikailag kényes törvényjavaslatok vitáját. Az ellenzék azonban most fellázadt: két alkalommal is munkaigényes és alvásszegény obstrukcióval akadályozta meg a javaslatok éjszakai lezárását, és hívta fel ezzel a figyelmet erre az áldatlan helyzetre. (...)

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne semmilyen következménye a mostani eseménynek. A legfontosabb hatás hangulati: az eddig mindig levert, leszavazott, kisebbségben lévő ellenzék apró sikert ért el, ennek fontos kohéziós és motivációs következményei lehetnek – ez egyaránt látszott a diadalittas ellenzéki és a frusztrált kormánypárti képviselők viselkedésén. Az ellenzék először mutatta meg, hogy képes meglepetést okozni, s akár arra is hajlandó, hogy kényelmetlenségeket vállaljon politikai céljai eléréséért. Az is újdonság, hogy ebben az ellenzéki akcióban mindhárom párt egyaránt kivette a részét: egymást erősítve és a kormányoldalt létszámban és hangerőben is megverve.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2011. december 01. 20:46
"Az ellenzék először mutatta meg..." hogy képes éccakázni. Én egy jó nővel sokszor. Nem lett belőle politológiai téma (hála Istennek).
balint60
2011. december 01. 17:59
"Fordulat tehát nincs, (...) Egy valami azonban van: a kétharmados többség egyre inkább átélhető, mezei képviselőik számára személyesen is megtapasztalható rosszkedvének tele". Immár hétről hétre, napról napra, sőt óráról órára egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a Fidesz nem tudott élni egyedülálló történelmi lehetőségével, az ország gazdasági és társadalmi konszolidációjára képtelennek bizonyult. OV tavaly júniusi mérlegelése, mely szerint a nem-szokványos gazdasági kísérlet bukás is lehet, sajnos megtörtént. Hazánk megosztottabb, mint valaha. Nemzetközi megítélésünk még szövetségeseink körében is lesújtó. Követhetetlen céljainkhoz se barátunk, se támogatónk. Ideje -ahogy Deák Ferenc mondotta egykor- újra gombolni a kabátot.
Cafka Margit
2011. december 01. 14:10
ásít...
tevevanegypupu
2011. december 01. 13:44
Nem rossz otlet, a fidesznek ezt tobbszor be kellene vezetni, hogy ejjel parlamenteznek. Mert ilyenkor orom latni, hogy a nacifasisztak es a demokratikus erok az ellenzekben mily egysegesen haborodnak fel egy kis tulmunka miatt.(:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!