Visszavágó

2012. június 07. 07:30

Látszólag olcsó és hatékony eljárás a pillanatnyi érdekeknek megfelelő paragrafusokat a kétharmaddal elfogadtatni, ám hosszabb távon beláthatatlan következményekkel járhat.

2012. június 07. 07:30
Ugró Miklós
MNO

„Azóta Áder János újabb elfogadott törvényeket küldött vissza a parlamentnek. A kisajátításról szóló törvény módosítását szerinte a parlament házszabályba és a jogalkotási törvénybe ütköző módon fogadta el, míg az egyes sportcélú ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló törvény módosítása olyan koherenciazavarban szenved, amelyet csak az újbóli megtárgyalásával lehet orvosolni.

Ezek alapvetően formai okok, amelyeket könnyű lenne a nem jogász végzettségű képviselők eljárásjogban és a jogi tolvajnyelvben való járatlanságának számlájára írni, de két törvényszöveg koherenciazavara (nincsenek összefüggésben, ellentmondanak egymásnak) olyan felületességre, magabiztosságra mutat rá, ami a kétharmad sajnálatos mellékterméke. Tapasztaltuk az eltelt két évben, miszerint nemhogy kellő és alapos, hanem mindenféle megfontolás nélkül fogadtak el törvényeket, hiszen a kétharmad eleve mindent törvényesít, ráadásul még hitelesít is. Áder, amikor visszaszórja az ilyen slampos törvényeket, fontos missziót teljesít, mert látszólag olcsó és hatékony eljárás a pillanatnyi érdekeknek megfelelő paragrafusokat a kétharmaddal elfogadtatni, ám hoszszabb távon beláthatatlan következményekkel járhat.

Természetesen az ellenzéktől még nem kapott dicsérő szavakat az államfő. Eddigi közjogi ténykedését negatív előítéletektől terhes kétkedés kísérte, éles kirohanások nélkül, de nem mutatva a megértés legkisebb jelét sem. Az ellenzék még nem találta meg az Áder személyét illető konszenzust, azon két álláspont között vacillálva, miszerint a köztársasági elnök Orbán újabb bábja, akit a miniszterelnök marionettként rángat és irányít, és a törvények visszaküldése csak a színjáték forgatókönyvének epizódja, vagy esetleg Áder János egy részlegesen önálló politikai entitás, aki kínosan ügyel a formára, de fegyelmezett pártkatonaként soha nem érinti a lényeget. A harmadik lehetőség, miszerint Áder autonóm személyiségként és politikusként azt teszi, ami a hivatala és lelkiismerete szerint a kötelessége – az ellenzékiekben fel sem merül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Korhely
2012. június 07. 17:11
Na most akkor az MNO szerint Schmitt jó elnök volt, amikor azért dícsérték, mert mindent aláír, vagy az MNO-nak Áder a jó elnök, aki nem mindent ír alá. Vagy az MNO-nak minden olyan elnök jó, akit a Fidesz jelöl - bármit is csinál utána?
slomovicz
2012. június 07. 09:31
"Természetesen az ellenzéktől még nem kapott dicsérő szavakat az államfő. Eddigi közjogi ténykedését negatív előítéletektől terhes kétkedés kísérte, éles kirohanások nélkül, de nem mutatva a megértés legkisebb jelét sem." Persze hogy nem. Az a politikai csoportosulás amelynek lételeme, a zsigeri fröcsögő gyülöletkeltés- itt a magyar vörösfasisztáinkat értem ezalatt- most csak a háttérben adatokat gyüjt a mostani köztársasági elnök kapcsán. Mittudomén- kiskorában piszkálta az orrát- stb. Jut is eszembe- a nagy elquró megtalálta mára diplomáját? Milyen gyorsan elhalgattak a mi vörösfasisztáink ebben az ügyben! Még mentegették egy darabig- de a plágium ügyön nincs mi mentegetni. A cikkel ellentétben azt gondolom, hogy a kocsmába sem bibliával a kézben megyünk be a gazemberek közzé, hanem tömegben, vasrudakkal. Megbékélni azokkal akik sohasem volta magyarok- akik kivonulnak a trianoni gyászról való megemlékezésről? Lófaszt Mama! A belüket is ki kell taposni. Addig amig- el nem tűnnek a közéletből. Majd akkor lesz itt normális hétköznapi jólét ebben az országban. Mert a kivonulókkal, nem lehet összefogni. Nem is kell.
tarackos
2012. június 07. 08:57
Miki, mi a pérót akartál ezzel a cikkel mondani? Áder király az ellenzék, Göncz meg kapja be? Nem tudsz úgy írni, hogy nem köpködsz másokat?
marko11
2012. június 07. 08:19
Ugró Miklósnak volt nemrég egy igen fontos és jó írása az elsikkasztott rendszerváltásról is. (MN, 2012. máj. 15.) De csak a nyomtatottban olvasható. Vajh miért? (Vagy csak én vagyok a béna, hogy nem találom!?)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!