Kommunisták bocsánatos bűnei

2013. július 15. 15:53

Mekkora érdemek kellenek ahhoz, hogy elfelejtsük valakinek a karhatalmi múltját?

2013. július 15. 15:53
Jaroslaw Gizinski
Heti Válasz

„Több mint valószínű, hogy a bőrfejű tiltakozók Bauman egyetlen írását sem olvasták, de az életrajzát már igen. A professzor életpályájával pedig valami nincs rendben. A majdani tudós 1925-ben született egy poznani zsidó családban. A németek 1939-es bevonulása után a Szovjetunióba menekült, ahol egyetemen tanult, és magába szívta a kommunizmus tanait. Később a szovjetek mellett harcoló lengyel hadseregbe is belépett. Ebben még nem is lenne kivetnivaló, hiszen sok fiatal lengyel megragadta ezt az alkalmat, hogy a hazájáért harcoljon.


De Bauman továbbment. Először belépett a pártba, aztán – már Lengyelországban – a politikai rendőrség kötelékeiben látjuk. Ezt a szolgálatot sohasem titkolta, de legfeljebb »megbocsátható ifjúkori tévedésnek« nevezte. Csakhogy ő nem egyszerű hivatalnok volt. A Belbiztonsági Hadtest ugyanis az ÁVO lengyel megfelelője; itt az őrnagyi rangig vitte, és megdolgozott az előléptetéséért. A földalatti kommunistaellenes ellenzékkel harcolt, véres kihallgatásokban vett részt. Néhány hónapig harcot is vezetett a Honi Hadsereg egy csapata ellen, melynek során »több tucat banditát tettek ártalmatlanná«. Felettesei szerint túlbuzgó volt, még szülei házát is fel akarta ajánlani a párt javára.

Igaz, később rájött, hogy az ördögnek szolgált. És itt kezdődik a kérdés, amely nagy vitát szült Lengyelországban: mekkora érdemek kellenek ahhoz, hogy elfelejtsük valakinek a karhatalmi múltját? És miként lehet, hogy az európai emlékezet ennyire szelektív?”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hajjaj
2013. július 16. 12:05
..."De annak megítéléséhez, hogy az egykori döntésének következménye milyen mértékben sújtsa, figyelembe kéne venni az illető korát, származását, neveltetését, előéletét, és a legfontosabbat: a korszak körülményeit. És természetesen a ténylegesen elkövetett tetteit..." Bizony ! És ez vonatkozik a Csatáry Lászlóra, zentai Károlyra is, hisz máskülönben ez " kettős mérce " lenne !
Zokni
2013. július 16. 11:57
Kedves Szerző! Én megértem, ha egy lengyel, - vagy magyar -, egy kortársának a szocialista rendszer erőszakszervezeteiben való egykori közreműködését önmagában visszatetszőnek tartja. Azt is elfogadom, hogy ezért valami módon az illetőt felelősség is terheli. De annak megítéléséhez, hogy az egykori döntésének következménye milyen mértékben sújtsa, figyelembe kéne venni az illető korát, származását, neveltetését, előéletét, és a legfontosabbat: a korszak körülményeit. És természetesen a ténylegesen elkövetett tetteit. Ha ezt nem tesszük, akkor csak ugyanolyan rendszert üzemeltetünk, mint amilyeneket akkor működtettek: valakit megítélünk - vagy olykor elítélünk -, mert földje van (pl. kulák), vagy mert tesz a rákényszerített nyomor ellen (pl. komcsi), mert szabad akar lenni (pl. felkelő) mert zsidó származású, vagy mert NEM zsidó származású stb. Így most Szerző csak inszinuál valakit. Mint nálunk egyesek "lepuffajkásozása" (...), ami eléggé tisztességtelen módszere volt a politikai előnyszerzésnek. Szerző most a történelem elvi, elméleti, de a gyakorlati megítélése szempontjából is szükséges összehasonlítás – és az események közötti különbség tétel – létjogosultságát kérdőjelezi meg a kérdésben álláspontját ismertető lengyel szociológus személye apropóján. Ezt sem mondhatnám igazán tisztességes eljárásnak. Az, hogy „…a haladó nyugati értelmiség ugyanis már rég eldöntötte, hogy Hitler és Sztálin áldozatainak vére nem egy kategóriába esik…” elképzelhető… De persze ezt jól is tette, hiszen valóban, az áldozatok szempontjából ugyan tényleg mindegy, ha például valaki egy balesetben, avagy egy gyilkosságban veszti életét, de azért a kettő mégsem ugyanaz a túlélők szempontjából. A hitlerizmus és a sztálinizmus összehasonlítása során evidens módon különbséget kell tenni abból a szempontból, hogy az első egy ELEVE embertelen rendszer megvalósulása, a másik meg egy fokozatosan elembertelenedő rendszer legrosszabb változata volt. Máskor próbáljon gondolkozni, és disztingválni.
kukagyerek
2013. július 15. 20:29
A komunyista, az mindig is kumenyista marad! Ezek, soha nem fognak megváltozni. Mindegy, hogy milyen álnevet vesznek fel. mszp, fidesz, szdzs, kadnp, dk, együtt-libásak, 4k, mdf. Igaz, a sok ostoba birkát, még mindig belehet szopatni, a sunyi, "demokrata" süketeléssel.
=nessuno=
2013. július 15. 19:28
Történelemben vannak pálfordulások. Liberális pártból is lett már konzervatív. Néha megváltoznak az elvek, vélemények.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!