Európa: az elitek új elrendeződése?

2013. augusztus 01. 10:13

Nagyon úgy tűnik, hogy bármiféle „nagy eszme” csak akkor lehet sikeres, ha az elitek egymás közötti viszonyának újraértelmezésével is társul.

2013. augusztus 01. 10:13
Csizmadia Ervin
NOL

„Nagyon úgy tűnik, hogy bármiféle »nagy eszme« csak akkor lehet sikeres, ha az elitek egymás közötti viszonyának újraértelmezésével is társul. Talán ennek a kérdésnek a középpontba helyezése jelenthet áttörést. A (párt)politika ebből a szempontból vészesen és veszélyesen elmaradott, hiszen alig koncentrál erre a kérdésre. A forgalomban lévő programok két irányban tájékozódnak: világképeket és szakpolitikai irányokat, elképzeléseket vázolnak fel. Teszik ezt úgy, mintha az adott párt légüres térben mozogna, s a politikai paletta egyedüli szereplője lenne. »Megcsináljuk«, »végrehajtjuk«, »átalakítjuk«, »felszámoljuk«, »újraértelmezzük« – hogy csak néhány szokásos kifejezést soroljunk fel, s ezek közös eleme, hogy az adott elit »önmagát ajánlja« gyógymódként, és egyáltalán nem – vagy csak szükséges rosszként – foglalkozik a közeggel, a riválisokkal, az elit többi részével. Ez azonban így – Dahl idézve ismét – nagyon XIX. századi! Egy olyan korban azonban, amikor minden a networkökről, a kapcsolatokról, a formális és informális politikai szerveződésekről szól, a liberális demokrácia sikerét önmagában egyetlen elit sem garantálhatja. Még a legjobb, a legfelkészültebb sem! Ebből pedig az következik, hogy az európai megújulási folyamatnak is kulcskérdése, hogy akár Barroso fejében, akár az általa felkért értelmiségi körökében milyen elgondolások vannak a »világmegváltó« eszméken és a pragmatikus szakpolitikákon túl. Mit tudnak ajánlani az elitek újszerű viszonyának kérdésében? Ha erről a felkért programalkotó szakértőknek nem lesz mondandójuk, ha az elitek együttműködésének újraszabályozására nem körvonalazódik egy, a mai realitásokat figyelembe vevő stratégia, akkor az egész folyamat elveszíti az erejét és a vonzóképességét – minél inkább megyünk Kelet-Közép-Európa irányába, annál nagyobb mértékben.

Arra most nem térünk ki, mennyire égbekiáltóan hiányoznak az ilyen típusú programok a hazai politikából, hogy ne mondjuk a formálódó ellenzék stratégiájából. Puszta világképcsaták és szakpolitikai programok helyett az elitek új egymás mellett élési módjának kreatív kimunkálása lehet a nyerő stratégia. Európában és itthon is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marko11
2013. augusztus 01. 11:50
Van pénzügyi "elit", amelyik diktál (övék a valódi hatalom az új világbirodalomban), van politikai "elit", amelyik kiszolgálja őket. A többi csak maszlag.
feketemacska
2013. augusztus 01. 11:42
Semmilyen eszme nem él sokáig,ha a valóságot figyelmen kívül hagyja.nem elég tudni,hogy hány ember elszegényítése szükséges pár gazdag eéőállításához.Nem elég a pénzek újra meg újraelosztása.Egyszer az értelmiség is fel fog ébredni,és megtalálja a módját,hogy közölje a véleményét sőt a lehetséges jobbítás módozotait is.Az elitek /milyen éredekes pár betű elitéltek csakis önmagukkal foglalkozhatnak,a világunk sorsa néhány ezer őrültet érdekel csupán. De a mai ellenzéket nem nevezném formálódónak,ők biz készen állnak,hogy a "trójai falóval"bebattyogjanak a választási sűrűbe.
Antigoné
2013. augusztus 01. 11:28
Az elitek egymás mellett éléséhez kulcstényező a BIZALOM. Ameddig ez nem lesz meg (márpedig most messze nincs), addig fölösleges mindenféle programokat meg világértelmezéseket írogatni. Amúgy meg nem az elitek érdekelnek minket, hanem a "köznép" jó(l)léte. Erre tessenek megvalósítható programokat kidolgozni és végigcsinálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!