Alkotmányellenes a Btk-szigorítás

2013. október 31. 15:03

Az egyedi ügyre reagáló jogalkotói lépéssel a parlament mind a saját, mind az igazságszolgáltatás tekintélyét tovább rombolná.

2013. október 31. 15:03
TASZ
TASZ

A négy kormánypárti képviselő által benyújtott törvényjavaslat a jelenleg is a Büntető törvénykönyv részét képező rágalmazás-tényálláshoz képest iktatna speciális szabályokat a törvénybe. (...) A törvényjavaslat több okból is alkotmányellenes. Egyrészt, lehetőséget teremtene arra, hogy a nyomozó hatóságok már a büntetőeljárás megindításával mélyen behatoljanak a személyek magánszférájába, akiknek csak az eljárás során lenne lehetőségük bizonyítani, hogy a jogsértést megalapozó célzat hiányzik.

Másrészt, a gondatlan nyilvánosságra hozatal szankcionálása rendkívüli mértékű, aránytalanul nagy visszatartó erőt jelentene azokkal szemben, akik a jogsértő (vagy annak vélt) cselekményekről úgy szeretnék lerántani a leplet, hogy az azokról készült, birtokukba jutott felvételeket közzéteszik. A nyilvánosság, a tényfeltárás és a kritika szabadsága a legfontosabb garanciája mind a közélet tisztaságának, mind pedig annak, hogy ne lehessen megvezetni a közvéleményt lejáratási céllal készített ál-felvételekkel sem. Harmadrészt, a törvényjavaslat benyújtását indokoló célok a jelenleg is rendelkezésre álló, alapjogokat nem korlátozó eszközökkel is elérhetők: a magyar jog biztosítja azokat az eszközöket, amelyekkel az emberi méltóság sérelme orvosolható, a bizonyítékok meghamisítása szankcionálható, és a választások tisztasága biztosítható.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2013. november 10. 21:49
Szerintem meg nemzet ellenes a soros pénzelte TASZ múködése.. hol voltak ezek 2006-ban?
Zokni
2013. november 09. 00:08
"Miért NE kéne súlyosan büntetni az ilyen típusú bizonyítékhamisítást és rágalmazást?" - kérdi. Hát egyrészt nem a sajtó hamisított. Másrészt mert a sajtó birtokában nincs olyan apparátus egy hír megerősítésére, mint a bíróságok, ügyészség és rendőrsé birtokában. Harmadrészt, mert plö az az "újságíró", aki annak idején meghamisította a Cohn-Bendit sajtótájékoztatót, e törvény alapján börtönbe kerülne. Azt meg ÉS speciel nagyon nem akarnám. Menjen inkább disznótrágyát lapátolni.
Charlie Chan
2013. november 06. 10:23
Persze, hogy így tesznek, hiszen a TASSZ által kritikátlanul támogatott álbal olyan dolgot tett, amire józan ember gondolni sem mert volna. Miért NE kéne súlyosan büntetni az ilyen típusú bizonyítékhamisítást és rágalmazást? A közszereplő tűrjön, de az ilyen bajai akciókat irstuk ki a közéletből. Ez NEM szólásszabadság, és ha a TASSZ e mellé áll, lelke rajta.
Zokni
2013. november 06. 10:22
"Honnan tudja a TASZ, amikor még nincs is törvény?" - kérdi. De ez nagyon egyszerű. Ugyanis a TÖRVÉNYJAVASLATOT véli a TASZ alkotmányellenesnek. "...mi alkotmányos vagy alkotmányellenes valami, azt némi vita után, az alkotmánybíróság is úgy szokta megszavazni." - írja még. Egyrészt: általában addig vitatkoznak, amíg azonos álláspontra nem jutnak. Másrészt: ez a bírói testület rendelkezik azzal a tekintéllyel, melyet a jogrendszerben élők, tehát a közvélemény is elfogadni tartozik. Tehát a szavazat-többségük olyan, mintha egyhangúlag döntenének. (Már sajnos, egyre kevésbé egyébként, mert Orbán szépen felszámolja ezt a respektet. A befurakodott kliensek miatt a legutóbbi döntésük sajnos a "semmisségi" törvényről jogi, logikai és történelmi botrány.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!