Újra egypártrendszer?

2014. augusztus 21. 07:29

Amikor ezt a kérdést föltesszük, nem járunk messze az igazságtól. Az ellenzék beszűkült mozgásterét tekintve kísértetiesen hasonlít a helyzetünk a magunk mögött hagyottnak gondolt, rendszerváltoztatás előtti közéleti állapotainkra.

2014. augusztus 21. 07:29
Giczy György
Népszava

A parlamentarizmus ezzel az elszánt törekvéssel szemben aligha jelenthet gátat. Hiszen ennek a kormányzatnak legelső ciklusában is hallhattuk, hogy a magyar parlament működőképessége nem függ az ellenzék jelenlététől. Sőt, a házelnök magas pulpitusáról korábban a megválasztott ellenzéki képviselők parlamenti szerepének nemcsak a szükségtelenségét, hanem káros voltát is kinyilvánította. Legutóbb pedig - természetesen az Országgyűlés tekintélyének az általa mindig hangsúlyozott megóvása érdekében - »dugulj el«-kijelentéssel nyugtázta az egyik képviselő hozzászólását. S amíg a kormány-kritika csak hellyel-közzel dugult el, addig - érthető módon - a kétharmados többség sem nyugtathatja meg az országot mindenestül birtokba venni kívánó igyekezetet. Mert ez a többség még messze van az ország kétharmadától, az egészétől meg még inkább.

Az igény tehát megvan az egypártrendszerre és a cél eléréséhez szükséges eszközök is egyre bővülnek. Ezért nem is lehetünk messze tőle.

Tudom jól, hogy a liberális attitűddel rendelkező értelmiségiek túlzásnak bélyegzik a párhuzamot, mert ők a végtelenségig cizellált módon képesek gondolkodni a demokráciáról, s talán a változás-változtatás reményét is fönn akarják tartani egy olyan helyzetben, ahol minden kormányzati törekvés ellenére a kritika mégsem dugult el hiánytalanul. Képesek a halkuló hangokra is felfigyelni. De még nekik is nehéz, egyre nehezebb a demokrácia feltételrendszerének romhalmazából rátalálni azokra a használható elemekre, amelyekre megalapozottan hivatkozhat a kibontakozás lehetőségeit kereső ember.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 181 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bumapapa
2014. augusztus 21. 23:57
Ez a tehetségtelen, sértett hiúságában vergődő, arcát vesztett politikai pondró még ki meri nyitni a száját? Az sem zavarja, hogy az ő véleménye a kutyát nem érdekli? Egyébként az árulóknak mindig ugyanaz a sorsuk itt és ott egyaránt.Ez ennyire hülye, hogy ezt sem tudja?
mustarharmas
2014. augusztus 21. 22:56
Geczy
Ángyán Páván
2014. augusztus 21. 22:44
A MIÉP-pel való együttműködés miatt az Európai Kereszténydemokrata Unió kizárta tagjai sorából a KDNP-t. A kontrát rekontra követte, és ez vezetett a KDNP frakciójának megszűnéséhez. Giczy pártelnök és kilenc híve kilépett ugyanis saját pártja frakciójából, ezzel a képviselőcsoport létszáma 15 fő alá csökkent, és megszűnt. http://index.hu/belfold/tegnapiujsag/2008/07/21/1997_megszunik_a_kdnp_frakcioja/ Gondolom, igy segitette az áhitott többpártrendszert ez a tetű.
békalepcse
2014. augusztus 21. 19:58
Pár hete beszéltem a Gyurival, nem volt valami deli legény sohasem, de szerintem nagyon össze van szakadva. Politikáról csak pár szót váltottunk. Pontosabban megkritizáltam a mondókáját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!