Reménytelenek

2014. november 04. 16:28

A kegyelmi eljárás új szabályaival a kormányzat csak a felületes szemlélők megtévesztését éri el, a jogállami megoldáshoz egy lépéssel sem kerül közelebb.

2014. november 04. 16:28
Tóth Balázs Gergely
Szuverén

„Tehát az új kegyelmi eljárás az elítéltek számára egyáltalán nem kecsegtet több reménnyel, mint a korábbi szabályozás. A kegyelmi bizottság eljárása a bírói hatalom és az államfői kegyelem intézményének összekeverése. A bizottság állásfoglalása nem köti a köztársasági elnököt. Az elnök minden kérelmet indoklás nélkül elutasíthat, ráadásul eljárása jelenleg teljesen átláthatatlan. Adott esetben tehát a büntetőbírói grémium a szakvélemények beszerzése után megállapíthatja, hogy az elítélt nem veszélyes a társadalomra, nem állnak fenn a fogva tartás feltételei, az elnök ettől függetlenül mégis dönthet a további rabság mellett. Ez körülbelül olyan, mintha az autós a jogosítvány meghosszabbításához szükséges valamennyi szakorvosi iratot, leletet megszerezné, a háziorvos mégsem állítaná ki a papírt a vezetői alkalmasságról.

A kormányzati kommunikáció arra irányult, hogy a módosításnak a reményt kell megadnia a rabok számára, ezt pedig az átalakított kegyelmi eljárás megteremti. A hírekben szó sincs arról, hogy a strasbourgi bíróság a remény jogát tartalmilag úgy határozta meg, hogy az elítéltnek tudnia kell, milyen magatartást kell tanúsítania ahhoz, hogy tényleges esélye legyen a szabadulásra, és milyen feltételek mellett vizsgálják a társadalomba való visszailleszkedés lehetőségét. Ezek garanciális feltételek, melyek nélkül valódi reményről nem beszélhetünk. A kegyelmi eljárás új szabályaival a kormányzat csak a felületes szemlélők megtévesztését éri el, a jogállami megoldáshoz egy lépéssel sem kerül közelebb.

Várhatóan újabb évekbe telik, és újabb strasbourgi eljárásokra kerül sor, amíg konkrét esetek nyomán bebizonyosodik egyfelől az, hogy egy-két kivételtől eltekintve fennmaradt a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés, másfelől pedig az, hogy az elnöki kegyelem intézménye nem megfelelő az elítélt szabadulási feltételeinek megvizsgálására.

Ha valóban öttagú bírói tanács döntene, előre meghatározott szempontok alapján, ésszerű időn belül, az támadhatatlan lenne. Igaz, ez a mostani jogszemlélet átgondolását és egyúttal az alaptörvény újabb módosítását igényelné. Addig viszont a tényleges életfogytiglanra ítéltek fogva tartása továbbra is az embertelen és megalázó büntetés tilalmába ütközik. Az Országgyűlés elnöke egy korábbi strasbourgi ügy kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a strasbourgi bírák idióták. Kérdés, hogy a hazai közvélemény melyik értékítéletet fogadja el inkább: az európai bírák hülyék vagy a magyar törvényhozók embertelenek?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enes
2016. december 04. 19:44
Sólyom a '90-es évek elején eltörölte a halálbüntetést. De már akkor leírta: a büntetési rendszer egy elemének törlése miatt az egészet át kell gondolni. Ezt történt - késéssel - a tényleges életfogyt beiktatásával. A tényleges életfogy= halálbüntetés, azzal az előnnyel, hogy reparálható. Jól mondta egy klasszikus, hogy Snasszburgban idióták vannak.
Brigadéros
2014. november 19. 10:32
...Helyes!!!...Legtöbbjüktől én az ólmot sem sajnálnám...
Locassen
2014. november 19. 10:32
Nem igazán értem, mi a probléma. Illetve értem, az a baj, hogy Strasbourg eltöröltette a tényleges életfogytiglant, erre a kormány hozott egy olyan szabályt, ami elvben megszünteti, gyakorlatilag viszont fenntartja azt (okkal feltételezve, hogy egy köztársasági elnök, pártszínezettől függetlenül nem fog olyannak kegyelmet adni, akinek a társadalom megítélése alapján nem jár) Hát igen, ez van. De elárulom, hogy nem csak nálunk, hanem a művelt nyugaton sincs ez alárendelve ilyen, a szerző által oly hőn áhított jogi automatizmusnak. A mostanában okkal-ok nélkül emlegetett Breivik pl. hiába kapott csak 21 évet, a büntetése lejárta után dönthetnek úgy a norvég hatóságok, hogy nem engedik szabadon, mer' sajt - és ez így van rendjén.
Csigorin
2014. november 19. 10:32
"Kérdés, hogy a hazai közvélemény melyik értékítéletet fogadja el inkább: az európai bírák hülyék vagy a magyar törvényhozók embertelenek?”" Nem kerdes. Amugy meg: olyan magatartast kell tanusitani, hogy ne bunozz. Ilyen egyszeru. Akkor nem kell sirni utolag hogy nincs PS2 a bortonben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!