Én nem látom ezt az országot korruptabbnak

2015. június 01. 11:59

Valóban a statisztika szerint 2013-hoz képest csaknem háromszorosára nőtt a korrupciós bűncselekmények száma, de én ezt nem a cselekmények növekedésének tudom be, hanem annak, hogy ennyivel jobb lett a felderítés.

2015. június 01. 11:59
Polt Péter
Pesti Srácok

Szóba került-e a V4-es találkozón a halálbüntetés témaköre? Egyáltalán ön mit gondol erről?

Nem került szóba. Úgy gondolom, hogy a büntetési rendszerről való döntés az a mindenkori jogalkotó feladata, amely különböző szempontokat mérlegel. Kétségtelen tény, hogy Magyarországon egy alkotmánybírósági döntéssel kiiktatták a halálbüntetést a büntetési rendszerből, és vannak olyan nemzetközi szerződések, amit hazánk aláírt a halálbüntetés tilalmáról. Úgy gondolom, a halálbüntetés lehet vitatéma szakmai szempontból is, hogy hatékony vagy sem. A legfontosabb szakmai ellenérv, hogy nem küszöbölhető ki a tévedés következménye.

Ha a magyar jogalkotó visszahozná a halálbüntetést, ön továbbra is maradna legfőbb ügyész ?

Megmondom őszintén, ezen nem gondolkodtam, hiszen potenciálisan nem merült fel, hogy újra bevezetik Magyarországon. Most arról folyik a vita, hogy van-e létjogosultsága az erről folyó vitának… (…)

A brókerbotrányok nyomozásában számos vád érte a rendőrséget és az ügyészséget is, hogy sokat vártak a meggyanúsításokkal és más nyomozati cselekményekkel. Ön hogy látja ezt?

Az összes brókerügyben gyorsan és szakszerűen végezték a feladatukat a szervek, én nem is értem az erről folyó polémiát. Az tény, hogy éppen az ilyen bűncselekményeknél nem jellemző a gyorsaság, de ezekben az esetekben olyan nagy erőket mozgósított a nyomozó hatóság és az ügyészség, amelynek eredményeként két héten belül eljutottunk a gyanúsításokig, a bíróság pedig letartóztatta a gyanúsítottakat, így megerősítve a megalapozott gyanút. Sor került a vagyonbiztosítási intézkedésekre is, sőt azóta például a Hungária Értékpapír ügyében még további gyanúsítás is történt. Én azt látom, hogy a nyomozások jól és jó irányba haladnak. Az apró munka viszont még csak most következik, nagyon sok számláról kell tisztázni az ott lévő pénz eredetét, a tovább utalását és a többit. Mivel ez évekig tartó munka lenne, utasítást adtam arra, hogy szerezzünk be egy olyan, egyébként igen drága szoftvert, amelynek segítségével a lefoglalt és megszerzett adatok viszonylag gyorsan feldolgozhatóvá válnak. Nem tagadom, itt még elég sok munka van, de a bűncselekmény jellegéhez, súlyához, az elkövetés időtartamához képest, a nyomozás jól és gyorsan, nagy erőket mozgósítva halad. ()

Az ügyészségi statisztika szerint is nőtt a korrupciós bűncselekmények száma, tehát ezek szerint igaza van a hazánkat korrupciós vádakkal támadó külföldnek? Hogyan látja ön ezt?

Valóban a statisztika szerint 2013-hoz képest csaknem háromszorosára nőtt a korrupciós bűncselekmények száma, de én ezt nem a cselekmények növekedésének tudom be, hanem annak, hogy ennyivel jobb lett a felderítés. És ez az ügyészséget is dícséri. A korrupciós látencia minden országban magas, de ha így megugrik, egyik évről a másikra az ilyen jellegű bűnelkövetések száma, az egyértelműen azt jelzi, hogy a felderítésben történt a változás. Ez szerintem Magyarországon is így van. Én nem látom ezt az országot korruptabbnak, mint a térségünk bármelyik államát, sőt biztos, hogy több országnál itt jobb a helyzet e tekintetben.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2016. június 17. 19:41
Majd, ha a parlamenti politikusok villamossal, busszal, metróval utaznak a köznéppel együtt, gyalogosan megtapasztalják az utcák, terek világát, egy üzletben is vásárolnak az adózó néppel, akkor majd kellő rátekintéssel készülhetnek a rendelkezések és törvények, előírások megalkotására. Így, csak a kakukk felnevelését végző madár fárad, saját utód nélkül.
anegy_
2016. március 18. 18:37
Próbáld már meg mezei állampolgárként az adóhivatal torkán lenyomni a "családi segítségből vettük a 160 millás házat" c. mantrát. " 1. Volt egy háza eddig is, eladta x millióért. 2. Volt megtakarítása x millió (eddig sem minimálbérért dolgozott) 3. Hitelt vett fel x milliót 20 évre (a fizetése megengedi, a házon jelzálog mint bárki másnak) 4. A fennmaradó résszel megajándékozza a tehetős szülő, nagyszülő. Én is így segítem gyermekeimet, és mindenki aki normálisan gondolkodik és megteheti! Felesleges a politikusok seggét rágni, te valószínű a saját környezetedben is csak irigykedsz mindenkire, aki többre vitte 65 nm-nél!
Anti Komcsi
2016. január 26. 17:49
Milyen korrupcióról beszéltek? Én nem tapasztaltam ilyesmit.
Fahrenheit 451
2015. november 12. 13:58
az, hogy az elsötétítésük óta a trafikok ellen 44 %-kal több bűncselekményt követnek el, mint más boltok ellen, az szakmailag sem utal semmire?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!