Paks II., a nagyon jó üzlet

2016. március 11. 18:38

Várhatóan a törvénymódosítás nyomán sem kerül majd nyilvánosságra egyetlen sor sem.

2016. március 11. 18:38
Veress Jenő
Népszava

„Csak nemzetbiztonsági érdekből vagy a szellemi tulajdonhoz fűződő jogra tekintettel lehet 30 évig titokban tartani a paksi atomerőmű-beruházással kapcsolatos üzleti, valamint műszaki adatokat, és ez a már benyújtott adatigénylésekre is vonatkozik - ezt tartalmazza a Trócsányi László igazságügyi miniszter által benyújtott törvényjavaslat, amelyet jövő csütörtökön tárgyal az Országgyűlés. Ez lehetne éppen esedékes jó hír is, ámbár azon sem csodálkoznánk, ha még a postafiókjuk számát is nemzetbiztonságilag titkolandónak ítélnék. A probléma ezzel az, hogy ha valaki nem ismeri a szerződést, akkor azt se tudhatja, hogy melyik részletét lehetne kiperelni - véli a 444.hu. Így várhatóan a törvénymódosítás nyomán sem kerül majd nyilvánosságra egyetlen sor sem.

Olyan lesz ez az információval, mint a bőgős a jattal: járni jár, de nem jut.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TonyKann
2016. március 12. 13:21
Barátaim, Paks II. III+ generációs reaktort kap, VVER-1200-ast. A rendszer számos olyan biztonsági megoldást tartalmaz, amely EU-s, Ügynökségi előírások okán kötelező. Csak példaként "corum catcher" beépítésre kerül, de gyanítom a kb. 500 tonna beton-kerámia, amely magolvadás estén megfogja az erősen sugárzó, megolvadt fémet, nos ennek összetételét nem fogjuk megtudni. Ebbe bele kell nyugodni. A reaktor passzív leállítását biztosító un. scram system sem publikus. Az, hogy túlszaladás esetén milyen belső hűtést alkalmaznak, vagy pld. milyen a hidrogén eltávolító katalizátor összetétele, ugyancsak szabadalmakkal védett. Ezek a stratégiai fontosságú rendszerek mindenhol titkosak, már csak a verseny okán is. Gyanítom a Flamanville 3 EPR reaktorról sem fognak sok belső információt felfedni.
lautrec
2016. március 12. 07:21
nem
twist
2016. március 12. 04:07
Állj már le ezzel a Paksozással, mi vagy te, atomtudós?
Sitiveni Klein
2016. március 11. 21:27
Én úgy hallottam, hogy azt mondák a Fideszesek minden olyan dokumentumot nyilvánosságra hoznak, amit finnek is nyilvánosra hoznak. Okos újság írók, politikusok ezen kijelentés szellemében vizsgálják meg az ügyet! (Én műszaki ember vagyok és keresgéltem műszaki vonatkozású adatokat. Találtam a neten olyan tanulmányt is Paksról, hogy vizsgálják a villamos hálózat viselkedését arra az esetre, amikor az egy, vagy több blokk hirtelen leállna és ennek következtében teljesítmény lengések alakulnának ki, ehhez milyen műszaki intézkedések szükségesek.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!