Nincsenek politikai ambícióim

2016. április 10. 12:17

Ennek az országnak nyugaton a helye. Csalódtunk a Nyugatban, többet vártunk tőle, de nincs máshol helyünk. Minket mindig megszállt valaki, de most legalább választhattunk, hová tartozzunk. Magyarország akkor lesz erős, ha az Európai Unió is erős. Interjú.

2016. április 10. 12:17
Bojár Gábor
MNO

Sokak szerint az ön megnyilvánulásai már-már politikusi programalkotásnak is tekinthetők.

Többször felkértek, hogy legyek miniszter, de nem vállaltam. Sokan gratuláltak ezért, de én szégyelltem magam. Ugyanis nagy baja ennek az országnak, hogy nem népszerű a politikai szerepvállalás. Visszautasításom oka az volt, hogy nem vagyok rá alkalmas. Nem értek a hatalomtechnikához sem. Továbbá nincs türelmem a bürokrácia lassúságához, gyakran hallgatok az ösztöneimre, és hajlamos vagyok a gyors irányváltásokra. Ebbe bukott bele Gyurcsány Ferenc. A nagypolitikában nehéz megváltoztatni a hajó irányát. Ezért ha a hajó rossz irányba tart, és úgy gondolom, hogy most nagyon rossz az irány, azon nagyon nehéz változtatni.

Mit ért pontosan a rossz irányon?

A gazdaságpolitika nem akar a szabadpiacra építeni, hanem államilag dominált gazdaságot képzel el, a versenyágazatban is nagy súlyú állami cégekkel. Az állam feladata ezzel szemben éppen a piac tisztaságának őrzése lenne. Az állami cégek többnyire nem versenyképesek a piacon, hiszen a rátermett emberek nem fognak elszegődni az állami cégekhez, pontosan tudják, hogy ott sorsuk a lojalitástól függ. A valóban hozzáértő emberek számára ezért sokkal vonzóbb a magánszféra. Jogbiztonság kell, a visszamenőleges törvénykezés tilalmával. Ha nem érzi a befektető, hogy biztonságban tudhatja tulajdonát, nem fog beruházni. Továbbá nem értek egyet a Brüsszellel folytatott állandó »szabadságharccal«. Ennek az országnak nyugaton a helye. Csalódtunk a Nyugatban, többet vártunk tőle, de nincs máshol helyünk. Nem lehetünk semlegesek, mint Svájc. Minket mindig megszállt valaki, de most legalább választhattunk, hová tartozzunk. Magyarország akkor lesz erős, ha az Európai Unió is erős. Az úgynevezett nemzetek Európája valójában egymással acsarkodó nemzetek Európája, amely nem képes válaszolni a XXI. század globális kihívásaira.

Sokan a szorosabb integrációban a magyar kultúra, hagyományok elvesztésének veszélyét látják.

Egyértelmű, hogy meg kell őriznünk nemzeti identitásunkat. Ugyanakkor a gazdaságpolitikának, a külpolitikának és a hadügynek közösnek kellene lennie. Európa két legfontosabb vívmánya, a közös pénz és a határnélküliség óriási veszélyben van, recseg-ropog. Ezen nem bezárkózással lehet segíteni, hanem a központi hatáskörök erősítésével. Továbbá nem értek egyet a magyar kormányzati politika ideológiai hátterével sem, amelyet számomra leginkább a kormányzat sok százmilliárdba kerülő, minden józan, praktikus szempontnak ellentmondó Várba költöztetése szimbolizál. Ez a visszasírt feudalizmus szimbóluma.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
*ufó*
2016. április 11. 00:10
Hát, ez hatalmas poén. :) Csak most esett le, mondjuk nem is neteztem sokat hétvégén. Ezért bírom a Mandinert, mert bárhol lehet csavar, turbulencia. És a fideszesek megint csak szopnak lankadatlan... Megvan a link, hogy mivel szopatta a Mandiner a fidesznyik agysebészeket: Bojár Gábor - "Nagyon érdekes adást láthattunk, amelynek a jelenlegi miniszterelnök (akkori liberális ellenzéki politikus...) mellett Bojár Gábor fizikus, menedzser és Mészöly Kálmán labdarúgó-mesteredző volt a vendége." Meg lehet ezt úszni személyi torzulás nélkül, hogy valaki a hatalom közelébe kerül? - kérdezte Kepes András Orbán Viktort 1994-ben. A műsor a Desszert című csevegős műfajú produkció, amelynek egyik 1994-es adását a húsvéti ünnepek alatt ismételte meg a közszolgálati M3 csatorna. Közszolgálati M3 - ezen röhögök :DDDD Nézzük tovább a cikket, elsőként egy Orbán idézet: "Erkölcsi indíttatás volt 1985 és 1990 között, mikor láttuk, hogy recseg-ropog a rendszer, lehet valamit csinálni, értelmiségiek vagyunk, ilyen szempontból van felelősségünk, talán némileg több, mint az ország más polgárainak az ország jövőjére. Szóval a mi dolgunk, hogy lássunk sok mindent előre, hiszen mi vagyunk, akiket iskoláztattak, meg taníttattak, ezért talán nekünk ezt látni kell és úgy láttuk, hogy itt most sorsfordító idők lesznek, ebben részt kell venni és nagy lehetőségek vannak, nem a mi számunkra, hanem az ország számára, ezek egy része egyébként meg is valósult az ország szempontjából." Lufihámozásból és szócséplésből jeles. És a kedvencem: a bevezetőben idézett riporteri kérdés, miszerint meg lehet-e úszni a hatalom közelébe kerülést személyi torzulás nélkül. Az 1994-es Orbán Viktor válasza: "Hát..., erre nincs személyes válaszom, mert még nem kerültem életemben oda, tehát majd hogyha egyszer ez megtörténik véletlenül, akkor majd visszaemlékezve meg tudom mondani. Ismerek nagyon sok olyan nyugat-európai politikust viszont, akiről a legjobbakat tudom mondani és azt tudom mondani, hogy személyiségtorzulás nélkül élte ezt meg. Nagyon komoly liberális pártkapcsolataink vannak és ott van néhány... Lambsdorff gróf úr például, aki a német liberális pártnak a vezetője, egy mindenfajta személyiségtorzulástól mentes ember, a holland liberális párt főnöke, szóval vannak olyan, már az 50-es-60-as éveiket taposó politikusok, akik kiváló morális állapotban vannak. Hát, ez biztató, szerintem." Köszönjük az M3-nak, hogy műsorra tűzte ezt a beszélgetést (reméljük, senkinek nem lesz baja ebből), nagyon tanulságos volt, amellett, hogy végtelenül elszomorító, hiszen kiáltó a kérdés: hova tűnt ez az Orbán Viktor??? További csemegék a linken: http://poldi.blog.hu/2016/03/28/ime_az_1994-es_orban_viktor_hova_tunt?utm_medium=doboz&utm_campaign=bloghu_cimlap&utm_source=nagyvilag Nem az én blogom amúgy, még mielőtt valamelyik beégett fidesznyik ezt hinné. Beszélgessünk az elhangzottakról. :)
Morgen
2016. április 10. 20:58
"Az állam feladata ezzel szemben éppen a piac tisztaságának őrzése lenne." Meg van az már őrizve, rendesen! Mégpedig úgy, hogy más is hozzáférjen, de nagyon!
imres
2016. április 10. 20:41
Persze annak szívből örülök, hogy nincsenek politikai ambíciói. Azt hiszem, ez így helyes és hasznos mindnyájunknak.
imres
2016. április 10. 20:40
Miért is volt muszáj ezt a primitív faszkalapot megszólaltatni? Nyomatja a baloldali-liberális sületlenséget. Ja, hogy az MNO? Akkor már értem. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!