Internet és gyűlölet

2016. szeptember 02. 18:25

Magyarország nem olyan, amilyennek a Mandiner cikkek alatti vagdalkozások brutalitása alapján kellene őt elképzelnünk. Nem véletlen, hogy új generációs online lapok sora zárta be a kommentelést az elmúlt években.

2016. szeptember 02. 18:25
Gazda Albert
Magyar Nemzet

„Határozottan állítom: Magyarország nem olyan, amilyennek a Mandiner-, a 444- vagy az MNO-cikkek alatti vagdalkozások brutalitása, netán a Facebook-falunkon sorjázó hivatkozások és kinyilatkoztatások olykor fájdalmas ostobasága alapján kellene őt elképzelnünk. Az internet nyilván vetkőztet, sokszor árulunk el magunkról és tudunk meg másokról dolgokat, amiket jobb lett volna titokban tartanunk és/vagy soha meg nem tudnunk, ám ez nem több, mint gyermekbetegség. Kevésbé szól a közösségről és a társadalomról, arról mesél ehelyett, hogy nem vagyunk tisztában vele: amit csinálunk, azt az egész világ előtt, nem pedig a négy fal között csináljuk.

Ezért van legfeljebb részben igaza Kaltenbach Jenőnek, a kisebbségi jogok exbiztosának, a kitüntetés-visszaadási cunami atyjának, amikor így beszél: »Iszonyatosan veszélyes, amit ezek itt csinálnak. Azt hiszik, hogy vissza tudják tuszkolni majd a szellemet palackba, miközben a fokozódó gyűlöletet egy idő után nem lehet kézben tartani. Csak meg kell nézni a különböző fórumokat: valami olyan rettenetes gyűlöletkultúra kezd itt kialakulni, aminek a vége csakis az erőszak lehet.« A szellem visszatuszkolhatóságának problémája létező probléma. A fórumok népétől félteni a társadalmi békét, sőt falra festeni a fizikai erőszak fenyegető rémét azonban nem csupán túlzás, hanem mélységesen különböző jelenségek összemosása is.

Az internet ugyanis  mondom még egyszer, mert nem hangsúlyozható elégszer – csak önmagával azonos. Az internet valósága nem pontos tükörképe semminek. A benne burjánzó világok sem egyformák – a klasszikus késdobálók mellett kultúrbokszok is fellelhetők szép számmal , miközben sajátosságaik-tulajdonságaik semennyire sem ország- és nyelvterület-specifikusak. Nem véletlen, hogy új generációs online lapok sora zárta be a kommentelést az elmúlt években a tengerentúlon, olyan okokból, amelyek miatt hazánkban is megtették már ezt többen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 189 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
naugye!
2017. január 11. 14:29
Nincs még egy nemzet, amelyik úgy tudna gyűlölni, mint a magyar. Ez a mindenki iránt érzett zsigeri utálat védte meg évszázadokon át ezt a sok vihart és látott kicsinyt népet attól, hogy eltűnjön a nemzetek olvasztótengelyében. Voltak évtizedek, amikor népünknek ez a tehetsége kihasználatlan maradt, és már-már felolvadtunk volna Európa nemzetei között, amikor jött végre egy vezető, aki felizzította a nemzet lelke mélyén izzó gyűlöletet és ezzel újra a legnagyobbak közé emeli kicsinyke népünket.
hajjaj
2016. október 10. 23:11
Az a Kornis Mihály volt,de a többi stimmel. "Mi sokkal jobban gyűlölünk titeket, mint ti minket.” (Kornis Mihály drámaíró, Beszélő, 1993. december 21.)
Akitlosz
2016. október 10. 12:03
"Csak meg kell nézni a különböző fórumokat: valami olyan rettenetes gyűlöletkultúra kezd itt kialakulni, aminek a vége csakis az erőszak lehet.«" Hát ugyan nem. Otthonról névtelenül sokkal bátrabbak az emberek, mint szemtől szemben. Az interneten csak kiengedik a gőzt. Eleve az életben általában fel sem merülnek azok a témák, amelyekről itt értekezünk. A családokban, a munkahelyeken, ismerősök találkazásakor stb. nem ezek a témák.
Akitlosz
2016. október 10. 12:02
"Nem véletlen, hogy új generációs online lapok sora zárta be a kommentelést az elmúlt években a tengerentúlon, olyan okokból, amelyek miatt hazánkban is megtették már ezt többen.” Igen, de akkor minek olvasni ezeket a lapokat? Az egy dolog, hogy egy cikk téved, hibás, tele van fordítási, helyesírási, fogalmazási hibával stb. stb. stb. csupán vélemény cikk mint amilyen ez is, amivel nem értünk egyet, de ha még ezt le sem lehet írni a cikkhez az olvasóknak, akkor minek olvasni azt az újságot? Mennyivel fontosabb, mennyivel számít többet Gazda Albert véleménye, mint itt akárki hozzászólóé? SEMENNYIVEL.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!