Túl az igazságon

2017. január 24. 09:23

Az igazságon túli világban élő ember nem azért téved, mert megtévesztik, hanem azért, mert már nem is akarja tudni az igazságot.

2017. január 24. 09:23
Giczy György
Népszava

„A kormányzati intézkedések esetén, ahogy már megszoktuk, nemcsak a hivatalos kommünikék üzenetét kell alattvalói bizalommal tudomásul vennünk, hanem meg kell vizsgálnunk a döntés hátterét is. Nem csak a színét, a visszáját is, ami nem könnyű feladat. Már csak azért sem, mert a hatalomgyakorlók kommunikációs szereposztása nem egységes, a felszínen látható sokszínűség könnyen elterelheti még a »jól értesültek« figyelmét is, hiszen mindannyian immár a poszttruth világában élünk. A fogalom szó szerinti fordítása: az igazság után, ami azt jelenti, hogy az igazságon túljutottunk, az ismeretszerzés fáradtságát követő állapotban vagyunk, amikor a valóságot kutató ész és értelem - feladva évszázados nemes küzdelmeit - megpihen és félálomban ringatózik az érzelmek és előítéletek színpompás tüneményeit csodálva. Mivel az igazság sokszor kellemetlen élményekhez juttat, ezért a komfortérzet fenntartása érdekében már nem érdemes az igazság után kutakodni.

Miként egykor Nietzsche az értékek átértékelését s a »túl jón és rosszon« elvét hirdette, napjainkban már az igazságon is túl akarunk jutni. Mert a poszttruth nem egy filozófiai iskola tézise, hanem a posztmodern társadalom közvélekedésének elvehetetlen sajátja. Olyan állapot, amelyben az előítéletek közvéleménnyé sűrűsödnek.

A poszttruth nem azonos a manipulációval. Vannak ugyan egymáshoz hasonlítható elemei, de a döntő különbség a lényegben rejlik: az igazságon túli világban élő ember nem azért téved, mert megtévesztik, hanem azért, mert már nem is akarja tudni az igazságot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Text adósság
2017. január 25. 07:05
Gyuri bácsi az igazság csak a Népszavában van. Az igazság az hogy láttalak, be akartál menni a Lottózóba 9 órakor, de a lottózó csak 10 kor nyit. Post truth kellene lottózni mert a Post-a 8-kor nyit.
asi
2017. január 24. 23:01
Az globális igazságon túli világállapot, magyarul: globális világcsalásnak mondható helyzet alakult ki, méghozzá a történelmi léptékű hazugságláncolatoknak óvatlanul akarva vagy akaratlanul alávetődve.
néhai Ch.Pilot
2017. január 24. 22:28
Érdekes ez a vegyes írásmód a "poszt" "sz"-szel magyarosan, a "truth" viszont angolosan. Talán az írásmóddal is azt akarta érzékeltetni ez a posztkeresztény Giczy, hogy ő már valóban túl van az igazságon.
OberEnnsinnen
2017. január 24. 15:04
Kis aljasság=aljas kis Giczy? "a kancelláriaminiszter melegedőkbe invitálja a hajléktalanokat, akik azonban korábbi megnyilatkozása alapján neki nem sokat érnek, mert semmit se szereztek." írja Giczy, a közíró. Ezzel szemben: "bíróság mondta ki, hogy a város közgyűléséről készült, de utólagosan manipulált hangfelvétel - „akinek nincs semmije, az annyit is ér”. - egy hamisítvány. Lázár János korábban többször is hangsúlyozta, megjegyzése korántsem a szegény emberekre irányult, hanem "azokra, akik képviselői vagyonnyilatkozata szerint nincs jövedelmük". Mellesleg, ez a Giczy ha ismerné az önreflexió jelentését, írhatna értékeset. Amit toll alá vesz, az "igazságon túli világ"-ot leírhatná tisztességesen, ha az amerikai sajtót felvásárlók nevével kezdené az írását. Ami történt a nagy gazdasági válság éveiben 1929-30-ban, magában a demokrácia szülőhazájában, a nagy Amerikában. Csak, mert ettől datálódik az igazságon túli világ emberiség torkán való lenyomása. Ekkor lettek, egyik napról a másikra a felvásárlók és a hirdetők egyazon alomból valók, miután a felvásárlásokkal megszűnt az amerikai sajtó sokarcúsága. Ettől kezdve nem a vasárnap lett a pihenőnap az USA-ban, hanem a szombat. Ez volt az igazságon túli világ világra jöttének pillanata. Jóllehet, a pihenőnap ma is - az igazságon túli világban - a vasárnap. Lásd: a hipermarketek, szórakozóhelyek vasárnapi, pihenőnapi forgalmát. Pihenőnap=mikor nem csinálsz semmit, pihensz. Ez lenne az igazságon inneni világ. Az, hogy a Giczy így lealacsonyodott, elszomorító. Giczy Torgyán József inverze. Két pengeéles, szikrázó észjárású ember. Mindkettő vesztes. Az ok: nem találták - vagy nem is akarták megtalálni - a kornak megfelelő harcmodort.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!