A Fidesznél nincs jobb?

2017. augusztus 22. 12:22

Az, hogy a „nincs jobb” a „nincs rosszabb” szinonimája lett, utal közállapotaink rendkívüliségére.

2017. augusztus 22. 12:22
Giczy György
Népszava

„A jobboldali orientációjú választókkal beszélgetve sokszor előkerül az a kormányváltás elhárítására szolgáló megjegyzés, hogy a jelenleginél nincs jobb, s ebbe immár – ha tetszik, ha nem – bele kell nyugodnunk. Majd ha lesz jobb, akkor újra elő lehet venni a kérdést. De amíg nincs, addig fölösleges foglalkozni a dologgal.

Van ebben az érvelésben egy jó adag bizonytalanságból fakadó mentegetőzés is. Egyre gyakrabban tapasztalható, hogy a kormány iránti rokonszenv már a múlté. A feltétlen támogatók már nem mentegetik olyan elszántan a Fidesznek a demokrácia alapértékeit tagadhatatlanul veszélyeztető magatartását, hanem az ellenzék gyengeségére hivatkozva utasítják el a változás/változtatás lehetőségét – s egyúttal a hatalomviselőkre és saját magukra, mint választókra háruló felelősséget is. Mert mit lehet tenni egy olyan helyzetben, amely önmagában ugyan változtatásra szorul, de reális alternatíva híján, kényszerűségből mégis a belenyugvást sugallja?

A »nincs jobb» típusú érvelésből kihallani a kritikát is, hiszen jelzi, hogy lehetne jobb. Ugyanakkor elejét veszi a továbbgondolásnak, amely például akár arra a következtetésre juthat, hogy rosszabb sem igen lehetne a jelenleginél, hiszen kormányváltás esetén az ellenzék semmiképpen sem volna képes a politikai hatalom visszaéléseinek lehetőséget biztosító olyan túlsúlyra jutni, mint a Fidesz. Még ha akarná, akkor sem. Következésképpen a »nincs jobb« kategória egybeesik a »nincs rosszabb« fogalmával. Márpedig az, hogy a »nincs jobb« a »nincs rosszabb« szinonimája lett, utal közállapotaink rendkívüliségére.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illesl
2017. augusztus 23. 08:30
TE GICZY, KRIPTOKOMMUNISTAKÉNT SZÉTVERTED A KDNP-t, valószínű, újraaktiváltak. Hátha elfeledték átkozott működésedet. Nincs jobb a Fidesznél, sőt Orbán Viktor személyében az utóbbi néhány évszázad legtehetségesebb politikus vezeti Magyarországot. Az Isten óvja Magyarországot az olyan alakoktól, mint te!
péterx
2017. augusztus 23. 06:55
1. A kormányt nem mentegetni kell : ez a kötözködő kivetítés csak az irígy , mert politikusként is bukott Giczy hallásából-elméjéből származik . 2. És : bármely országban így szavaznak . Arra , amelynél nincs jobb . Ugye , Giczy úr ?...
néhai Ch.Pilot
2017. augusztus 22. 22:17
Giczynél van jobb. Csak jobb van.
Zsolt75
2017. augusztus 22. 21:22
Aha. Ha lehetne jobb, akkor inkább legyen rosszabb, mert az majdnem ugyanaz. Hát, geczy, te sem leszel már sokkal hülyébb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!