Nem ez a harc volt a végső

2017. szeptember 12. 17:12

A magyar alkotmányosság eszközével rést lehetne ütni az uniós pajzson.

2017. szeptember 12. 17:12
Szánthó Miklós
Szánthó Miklós
Magyar Idők

„Másik oldalról persze nem biztos, hogy a bizottságnak presztízskérdést kell csinálnia az ügyből: hiszen tavaly április óta az uniós szervek asztalán fekszik az ideiglenes kvótamechanizmust felváltani szándékozó, állandósított és automatikus elosztási javaslatuk, amelynek elfogadását megpróbálhatják felgyorsítani (vagy hozathatnak a belügyi tanáccsal egy új »ideig­lenes« határozatot).

Az uniós jogot felhasználó szervekkel szemben tehát érdemes megfontolni a belső jogi eszközöket: az Alkotmánybíróság egy korábbi értelmezésében már elkezdte kibontani az alkotmányos identitás és nemzeti szuverenitás doktrínáit, amelyeket éppen a kvótahatározattal összefüggő ombudsmani indítvány nyomán ősszel esedékes újabb alaptörvény-értelmezésükben továbbfejleszthetnek.

Ezt követően pedig – végső eszközként – a magyar alkotmányosság eszközével lehetne rést ütni az uniós pajzson: elvi lehetőség ugyanis van arra, hogy az Alkotmánybíróság a magyar jogszabály fogalmába beleértse az uniós normákat, így a kvótahatározatot is. Ekképpen pedig lehetőséget adhatna Magyarország kormánya számára, hogy a magyar alkotmányos identitást és szuverenitást sértő uniós jogi aktusokat is megtámadhassa az Alkotmánybíróságon.

Hiszen, ahogy arra már Varga Zs. András alkotmánybíró egy párhuzamos indokolásában rámutatott: »Magyarországot akarata ellenére tömeges bevándorlás eltűrésére kényszerítő egyetlen uniós döntés sem egyeztethető össze az alaptörvénnyel.« A csatát a bírósági döntéssel tehát lehet, hogy most megnyerte Brüsszel, de a háború vége még messze van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2017. szeptember 13. 12:07
Kunhalmi Ágnes: "A kvótákról szóló népszavazási kérdés kamu, hiszen nincs és nem is lehet kötelező kvóta.” (2016. október 1.) Tóth Bertalan: "Kötelező betelepítési kvóta nincs, és nem is lesz.” (2016. szeptember 20.) Ujhelyi István: "Nincs és nem is lesz semmilyen kötelező kvóta!” (2016. szeptember 15.) Molnár Gyula: "Nincs ma olyan komolyan vehető politikusa Európának, aki arról beszélne, hogy a menekültkérdés megoldásának érdekében kötelező betelepítési kvótákat szeretnének bevezetni” (2016. szeptember 23.) DK: "A közös európai megoldás megszületésével okafogyottá vált a kvótaügyi népszavazás, nem létező dolgokról nem lehet népszavazást tartani” (2016. március 18.) MSZP: "A népszavazásnak sincsen semmilyen következménye, akár eredményes lesz, akár nem, semmit nem számít. Az Európai Unió több vezető politikusa is világossá tette az elmúlt időszakban, hogy nem gondolkoznak menekültkvótában. A népszavazás tehát olyan, mintha nyáron a hóesést próbálnánk megakadályozni: lehet, hogy sikerülni fog, de erőfeszítések nélkül is menne.” (2016. szeptember 27.) Zazrit nem is idézem, az egész viselkedését..
files32
2017. szeptember 13. 06:40
Harcolni, harcolni, harcolni mondta Orbán.
Magyari Béla
2017. szeptember 13. 00:58
kibaszott menekültek nem vehetitek el a magyar emberek nettó 120 ezer forintos fizetését, ezt jó ha észben tartjátok semmirekellők!
yndi
2017. szeptember 12. 23:11
Álmodik a nyomor...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!