Caesar és a többiek?

2020. március 24. 08:17

A főhatalom időkorlátja civilizációs kérdés.

2020. március 24. 08:17
Zárug Péter Farkas
Index

„Az, hogy veszélyhelyzet van, tény. Az, hogy ilyen helyzetben egy kormánynak rendkívüli felhatalmazásra van szüksége, ugyancsak tény. Az azonban hamis hatalompolitikai csúsztatás, hogy mivel nem tudjuk a veszélyhelyzet végét, ezért a rendkívüli hatalomgyakorlásnak sem tudjuk a végét, így arra addig adjon felhatalmazást a parlament a kormánynak, ameddig az tart. És hogy meddig tart? Azt majd a kormány mondja meg.

NEM. ILYEN NINCS! LEGALÁBBIS DEMOKRÁCIÁKBAN NINCS.

Ez a kérdés nem bizalom kérdése, ahogy az ellenzék állítja, de még csak annak sem a kérdése, hogy majd úgyis a parlamenti kétharmad később dönthet a veszélyhelyzet főhatalmi felhatalmazásáról, így mindegy is a 4/5-ös szavazás – ahogy a kormány üzeni. Nem. Ez a parlamenti demagógok pártpolitikai csatározásának a része.

Merthogy ez államelméleti és jogfilozófiai kérdés egy demokráciában, s mint ilyen politikai kultúra kérdése, sőt civilizációs kérdés. És e megállapítástól kezdve, mint állam- és jogfilozófiai kérdésről beszélek a rendkívüli főhatalom jogi kiterjesztése kapcsán, nem pedig a kis magyar politikai pocsolya jobb vagy bal latorjaként.

Nos! Az európai demokratikus államéletet civilizációs mérceként magáénak tudó vezető csakis határozott időre, határozott felelősségi keretek mellett vállal, és vállalhat állam- és nemzetvezetést háborús és veszélyhelyzeti időkben is. (A járvány vége jogi értelemben nem számít határozott időnek.)

KONZERVATÍV DEMOKRATA PEDIG HÁBORÚ ÉS VESZÉLYHELYZET ESETÉRE BEVEZETETT RENDKÍVÜLI FŐHATALMAT CSAKIS HATÁROZOTT IDŐRE TARTHAT ELFOGADHATÓNAK.

És ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy a képviseleti demokrácia megválasztott hatalomgyakorlói, vagy az aktuális kormányzatot képviselők látják-e a háború vagy a vész/veszélyhelyzet végét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 357 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazsu
2020. március 25. 17:30
CSAK AZT KÉRD AZ ELLENFELEDTŐL - ELLENSÉGEDTŐL -, AMIT TE IS MEGADNÁL NEKI!!!! Kedves fideszesek! Ti odaadnátok a teljhatalmat határidő nélkül kedvenc ellenségeteknek, Gyurgyánynak? Én biztos nem, és szerintem ti sem!. Akkor?
Vén Csataló
2020. március 25. 15:45
Általában kedvelem Zárug szövegeit, de most faszságot beszél. Tessék már megmondani, hogy a picsába fog a Parlament újabb hosszabbítást adni (ha kell), ha esetleg a kedves képviselők is elhullanak a járványban és nem lesz határozatképes a Ház? Vagy akkor majd a nagy ijedtségre való tekintettel eltekint ZPF a precíz jogszerűségtől? Vagy inkább akkor sem és inkább megdöglünk, csak hogy ne zavarjuk az ilyen jogászkodók kényes jogi ízlését?
groot
2020. március 25. 09:17
Mondja már meg ez a sok okoskodó ellenzéki politikus, pontosan meddig fog tartani a járvány ? Gondolom ők erre is tudják a választ.Köszi.
szervita
2020. március 25. 05:28
A pénz nagy úr.A jobboldalon valamiért kiesett a pixisből, most helyezkedik. Stumpf Borókai Szerető Dévényi Prőhle Próbálkoznak, próbálkoztak, majd elnyeli őket a nagy semmi.A sorsod nem kerülheted el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!