Főbíró a láthatáron

2020. október 19. 07:31

Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága annyira sem becsüli az Országos Bírói Tanács tagjait, hogy véleményüket megismerje.

2020. október 19. 07:31
Dávid Ferenc
Népszava

„Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága (OIB) 2020. október 8-án meghallgatta az Áder János köztársasági elnök által a Kúria elnökének javasolt dr. Varga Zsolt Andrást. A testület a jelölt személyét 9:2 arányban, tartózkodás nélkül támogatta. A Kúria új vezetőjének 2021. január 1-től kell betöltenie hivatalát, amelyre az Országgyűlés kilenc évre választja meg. 2020. október 9-én az Országos Bírói Tanács (OBT) – törvényi felhatalmazás alapján – meghallgatta dr. Varga Zsolt Andrást, és előzetesen véleményt nyilvánított: 1 igen, 13 nem szavazattal, tartózkodás nélkül a jelölt a Kúria elnökévé történő megválasztását nem támogatta. Az Országos Bírói Tanács 14 bíró tagját a bírók küldöttértekezlete a küldöttek közül titkosan, szavazattöbbséggel választja meg.

Az nem kérdés, hogy dr. Varga Zs. András lesz a Kúria elnöke. 133 támogató szavazat kell hozzá a T. Ház plenáris fórumán, a Fidesznek meg éppen 133 „bátor” embere üldögél a Parlamentben, és parancsra cselekszik. De egy részletre azért felhívom a figyelmet. Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága egy nappal előbb – október 8-án – döntött a jelölt támogatásáról, mint a szakmai testületként számon tartott Országos Bírói Tanács az aspiráns elutasításáról. Világosan látszik, hogy a parlamenti testület annyira sem becsüli az OBT tagjait, hogy véleményüket megismerje. Nem arról beszélek, hogy elfogadja, de azt nehezményezem, hogy az OBT gyakorló bírói karának álláspontjára a Fidesz képviselői egyáltalán nem is kíváncsiak, és már a látszatra sem adnak. Minek is?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2020. október 19. 17:27
Ismét igazolódott a "kutya ugat,. a karaván halad " mondás, mivel a jelöltet ma megválasztotta az Országgyűlés!
lemez
2020. október 19. 16:33
Hol van az már,mikor regélted az atv-ben,hogy nem lehet béremelés,bankadó mert a multik,nagyvállalkozók kimennek az országból,jön a nagy munkanélküség.Hazug disznó.
Theresamari
2020. október 19. 15:52
Na mi van ? Két pohár Unicum között magadhoz térve kell röfögni a rendszer ellen? Ilyen jó nyugdíj mellett csöndben lehet maradni ! Ferikém eljárt már feletted nem vetted észre? ?
CirmoS
2020. október 19. 15:35
Ahogy te dávidfecó, én is csak egy részletre hívom fel a figyelmet. Te csak egy fröcsögő, hadaró, ( szívroham lesz a vége ) súlyosan Orbán fóbiás idióta vagy!! Ráadásul a böszme picsanyalója!!!! Barom!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!