Már nyolcmilliárd

2022. november 21. 21:54

Mindebből számos, az emberiség létét alapvetően meghatározó kérdés adódna, ám az uralkodó demográfiai narratíva nemcsak, hogy nem válaszolja meg, de eleve fel sem teszi ezeket a legalapvetőbb kérdéseket.

2022. november 21. 21:54
null
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„2022 november közepén az emberiség létszáma túllépte a nyolcmilliárd főt. Az első milliárdhoz még több tízezer év kellett, a másodikhoz már csak egy évszázad, és ekkor, 1930-ban írta József Attila a Már kétmilliárd című versét. A harmadik milliárdhoz pedig mindössze harminc évre volt szükség, és azóta alig több, mint egy-egy évtized alatt újabb egymilliárddal növekszik a világ népessége. Ehhez a mostani nyolcadik milliárdhoz alig több, mint tizenegy év kellett.

Mindebből számos, az emberiség létét alapvetően meghatározó kérdés adódna, ám az uralkodó demográfiai narratíva nemcsak, hogy nem válaszolja meg, de eleve fel sem teszi ezeket a legalapvetőbb kérdéseket. Például azt, hogy miért gyorsult fel 170 év alatt hatvanszorosára a népesség növekedési üteme a 19. század elejétől a 20. század hetvenes éveinek közepéig, és hogy a mai »hivatalos« előrejelzések szerint az ezt követő újabb másfél évszázad alatt miért megy át majd tartós fogyásba a világ népessége.

Ám ha valóban meg akarjuk érteni a demográfia démonjait, akkor az eddigitől teljesen eltérő módon kell feltenni ezeket a kérdéseket. Bármiként is vélekedünk erről, de az emberi létezés legfontosabb kérdéséről van szó, arról, aminek lényegét talán úgy fogalmazhatnánk meg, hogy minden emberi közösség legfőbb létfeladata, hogy világra hozza, és testi-lelki egészségben felnevelje a jövő nemzedékét, hisz csak így képes saját létezését az időben meghosszabbítani. Az előrejelzések szerint Afrikában a mai másfél milliárd ember helyett négy és fél milliárd ember szeretne méltó életet élni a 21. század végén úgy, hogy ehhez az élet legalapvetőbb feltételei még a mainál is jobban hiányoznak majd. A nyugati ember »élőhelyein« főként Európában ezzel szemben visszafordíthatatlan demográfiai lejtő vezet a »semmibe«. Vagyis az már ma is iszonyú nyomorúság ellenőrizetlenül burjánzik, míg a magas szintű anyagi jólét nem akarja magát folytatni a jövőben. Amiből egy olyan »spontán« kiegyenlítődés jöhet létre, ami a migráción keresztül a totális káoszba taszíthatja az emberiséget.”

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szilágyi Miklós
2022. november 22. 15:21
L. Pasteur élettörténetét is érdemes olvasgatni. Miért kezdte el hirtelen támogatni a nagytőke? A védőoltásoknak köszönhetően jól jött a hirtelen népszaporulat, hiszen növekedett a kis pénzért robotoló melósok, és a fogyasztók (vásárlók) száma is.
dezilluzionista
2022. november 22. 15:18
Agyelszívószivattyús.
Majdmegmondomén
2022. november 22. 08:36
Nem bánnám, ha ezek a rettegő irományok Afrikában és Indiában jelennének meg elsőként. Ha jól tudom Európa népessége éppen súlyosan csökken.
Lajoss
2022. november 22. 08:30
Laci bácsi,és mi van a háttérhatalommal? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!