H1N1: komolyodik a helyzet

2009. november 16. 13:23

Járványriadót fújhatnak már a héten.

2009. november 16. 13:23
Mára gyűjtik össze az ötleteket az oltás szétosztásában érintett hivatalok vezetői a szakminiszternek, miként lehetne felgyorsítani az oltások beadását. Pénteken Székey Tamás tárcavezető lehetséges megoldásként oltópontok felállítását és a vakcina recept nélküli kiváltásának lehetőségét említette. De bármely eddig megismert megoldást is választja ki a kormányfővel a miniszter, illetve a pandémiás bizottság, szakértők szerint jogszabály-módosításra lesz szükség.
 
A héten az ÁNTSZ akár ki is hirdetheti a járványhelyzetet. Erre akkor kerül sor, ha húszezerre növekszik az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. A legfrissebb adatok szerint a múlt héten 30 százalékkal, 16 ezer 700-ra nőtt az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók aránya a korábbi héthez képest.
 
A Szonda Ipsos 500 ember megkérdezésével készült felmérése szerint az elmúlt két hétben 13-ról 18 százalékra nőtt azok száma, akik igénybe vennék a vakcinát. Pénteken a megkérdezettek 57 százaléka válaszolt nemmel arra a kérdésre, hogy beoltatná-e magát. A megkérdezettek 10 százaléka beoltatta magát (két hete 4 százalék). pártpreferencia alapján a legnagyobb arányban a Jobbikkal szimpatizálók (73 százalék) utasították el az oltást.
 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
denever
2009. november 16. 16:36
e.g. influenzajárványt ki lehet hirdetni, hiszen az minden évben megtörténik - a számok megfelelnek a definíciónak. de hogy mindez a H1N1hez lenne kapcsolható, az erősen vitatható.
Zia1
2009. november 16. 16:35
Mi a franc köze van az oltás kérésének vagy elutasításának a politikai nézethez?
denever
2009. november 16. 16:34
halványlila fingja sincs senkinek arról, hogy az influenzás tünetekkel jelentkező beteg H1N1 vagy csak egyszerű réti influenzavírus által fertőződött. ugyanis nincs olcsó, gyors és széleskörben használható módszer a fertőzés egyértelmű azonosítására.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!