Akár a NER is benne lehet a preambulumban

2010. szeptember 21. 10:54

A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint az új alkotmány előkészítésekor a preambulum kapcsán alakulhat ki a leghevesebb vita. Navracsics Tibor elmondta, a jelenlegi alkotmány bevezetője „sietős, kicsit szégyenlős, és hangsúlyosan átmeneti”.

2010. szeptember 21. 10:54

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: szó eshet arról, hogy a Nemzeti Együttműködés lényege beépül majd az új alkotmány preambulumába.

A miniszter kifejtette, az alkotmányozás koncepcionális alapelveit még az idén ki fogja jelölni egy országgyűlési határozat. Navracsics szerint a legtöbb vitára az alkotmány preambuluma és az emberi jogok nyilatkozata kapcsán kerülhet sor, az intézményközi viszonyok és az intézményrendszer kapcsán kevesebb nézeteltérés várható.

A politikus szerint azért a preambulum szövege adhat okot a legnagyobb vitára, mivel „ez a bevezető a politikai közösség identitásának egyik lenyomata”. Szerinte a jelenlegi alkotmány bevezetője a „sietős, kicsit szégyenlős, és hangsúlyosan átmeneti”, hiszen 1989-ben ilyen volt a politikai közösség identitása.

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cyberlolita40001
2010. szeptember 22. 12:05
ui.: NENYI vagy NER, szerintem tök mindegy. mindegyik jól hangzik és egyoldalú döntéshozatalt jelent.
cyberlolita40001
2010. szeptember 22. 12:04
valaki azt mondja meg, hogy a NENYI benne lenne az új alkotmányban, az mennyire volna a teljes magyar lakosság véleményével egyező? Oké, hogy a szavazáson részt vevő kb 56% a változásra szavazott, a maradék 44-ről lövésünk sincs, már elegendő arra, hogy a Fidesz egy új Alkotmányba a saját kézzel írott politikai nyilatkozatát egyszerűen be 'copy-paste'-eli? Biztos, hogy ezzel mindannyian egyetértünk? Népszavazást róla, azt mondom jó ötlet (akárkié is eredetileg), ha ez most ilyen gazdasági helyzetben, tényleg ennyire fontos kérdése az országunknak. Vagy ez akkora baj? Sokba kerülne? Pazarlás volna kiírni? Akkor ne most, majd ha az ország egyszer végre felemelkedési pályára, akkor népszavazunk és utána együtt döntünk.
elfelejtette
2010. szeptember 21. 22:06
Mi, originális nyócvankilences demokraták nem hagyhatjuk, hogy a demokratikusan átmeneti Alkotmányunkat holmi Szentkoronás izére cseréljék, mert abból egy szó sem igaz. Ildikó, kell még valamit mondanom?
e_r
2010. szeptember 21. 21:54
Egyébként az új (fidesz)alkotmány,amit orbán irat(szenilis hóbaglyokkal és komcsikkal),csak úgy lesz hatályos,ha az Ausztriában őt kezelő orvos is aláírja?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!