Navracsics: A Balaton ne csupán nyaralóhely legyen!

2024. május 02. 14:20

A tárcavezető szerint miközben a Balaton egy nagyszerűnek tűnő üdülési övezet, a helyiek küzdenek a jövőért, a mindennapi túlélésért.

2024. május 02. 14:20
Szalai Laura
Szalai Laura

Otthon vagy nyaraló? – ezzel a címmel tartott nyitóelőadást Navracsics Tibor a Portfolio Balaton konferencián, amelyen a térség előtt álló kihívások kerülnek fókuszba ma Veszprémben (A témával kapcsolatban a miniszter Mandiner hetilap számára írt írását itt olvashatják). 

A miniszter emlékeztetett, a kormány korábban célul tűzte ki, hogy 2030-ra lehetőség szerint az EU öt legélhetőbb tagállama közé kerüljünk, ami szerinte még sikerülhet; ennek egyik feltétele az élhető vidék, s hogy alakuljon ki barátságosabb, emberközpontúbb városi környezet. A tavaly elfogadott területfejlesztési törvény az együttműködésre helyezi a hangsúlyt – tette hozzá, és pozitív példaként hozta a Veszprém-Balaton 2023 EKF programot, amelynek jegyében 116 környékbeli együttműködés valósult meg.

A Balaton helyzetéről szólva felhívta a figyelmet a meglévő problémákra: a környéken egyszerre vannak jelen az elmaradott térségek és a dinamikusan fejlődő várostérség halmazok, s az elöregedési folyamatok olyan tempót vettek, amelyek következtében 

az egyik leginkább elöregedő térségről beszélünk az országban.

„A diplomások aránya a veszprémi-balatonfüredi térségben jó, de a többi részen közepesnek mondható” – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy a foglalkoztatottság sem ideáli összességében a térségben, hiszen a járások többségében átlagosnak vagy annál gyengébbnek mondható.

Az elvándorlással kapcsolatban rámutatott, hogy számos járásban megfigyelhető a más térségekből való bevándorlás – ilyen Balatonalmádi, Balatonfüred és Siófok környéke –, ugyanakkor a többi veszteséggel küszködik, az őshonos lakosság elvándorlása a jellemző. 

A miniszter szólt az ingatlanár-robbanás hatásairól is, kiemelve, 

a kifejezetten magas, budai ingatlanárakéhoz mérhetők a balatoni térség ingatlanárai, ami az itt élő fiatalok számára rossz üzenet.

 Hozzátette, problémát jelent, hogy ők sok esetben nem rendelkeznek elegendő pénzzel egy-egy ingatlan megvásárlásához, és gyakori, hogy az örökölt ingatlanjaikat is tovább értékesítik.

Előadása végén Navracsics Tibor arra hívta fel a figyelmet, hogy a Balatonra mint ökológia rendszerre, vagyontárgyra és lakóhelyre kell tekintenünk egyszerre, így lehetséges a régió ésszerű fejlesztése és az itt élők számára a megélhetési lehetőségek biztosítása.

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. május 10. 23:49
A Balaton ingatlan vonatkozásban kezelt, nem komplexen. Pl. nincs elmagyarázva a Balaton igazi titka: a vízben lebegő milliónyi iszapszemcse karcolva a bőrt a teljes testfelületen stimulálja a reflexpályák révén a belső szerveket is. Ez rendszeresen, és a bőrön megszáradó víz, a szél, a nap, a jó levegő együtt méltán gyógyhatású. Ráadásul vannak a Balatonnak olyan helyei, körzetei, ahol ezek nélkül is létezik egészségjavító hatás, melyeket a korábbi kultúrák is kihasználtak. De pl. a hévízi fürdőn és a Velencei tavi gárdonyi termálfürdőn az északi parton és közelében nincs termálfürdő, pedig lehetne. A strandokon a 20-100 km-es körzetben lévő rengeteg látnivalóról szinte semmit sem lehet találni, pedig egy monitor+gép elég lenne bemutatni. Napokat lehetne ezekről beszélni. Ausztriában ilyen vidékből aranyat csinálnak. Nálunk is lehetne. De az EU-s Ausztriában a vállalkozási szabályok, főleg "háztáji" jellegre megközelítőleg sem oly szigorúak, mint a magyar szabályok.
palika-2020
2024. május 02. 22:21
Ez így igaz, kérdezzétek meg a nem idegenforgalomból élő ottlakókat milyen keresetből élnek Régen is ez volt a helyzet, mivel a fővárosba települ a legtöbb vállalat, aztán ott fulladnak meg annyian vannak. Gyerekkoromban sokat hallottam a falubeliektől, hogy “ na, lejöttek a bunkó pestiek “ . Nem értettem miért haragszanak rájuk, aztán mikor kicsit nagyobb lettem, megértettem. Lekezelően, lenézően viselkedtek a helyiekkel, mutatták milyen nagylábon élnek, pedig sokan közülük egy panelban lakott a fővárosban. A sznobbságot én is tapasztaltam, amikor a bevándorolt nyaralós feljelentette a helyit mert reggel kukorékolt a kakas.stb.stb. Ne sértődjön meg senki, nem a Budapestiekkel volt vagy van gondjuk, jöhet az bárhonnan, hanem a viselkedésmóddal. Át kellene érezni a helyiek nehézségeit, egész életükben az erdőn, mezőn dolgoztak, szőlőt kapáltak, majd mentek a kertbe este locsolni, favágás, hogy meleg legyen, aki nem élt ott, fogalma sincs, és ezeket egy életen át művelték.
Tara Verde
2024. május 02. 17:47
A helyi lakos - nyaralós ellentét mindig is jelen volt a Balatonon. A helyiek mindig is utálták a nyaralósokat, pedig nagyon sokan belőlük élnek.
Genusnextgen
2024. május 02. 16:33
"Navracsics: A Balaton ne csupán nyaralóhely legyen!" Már nem csak az. A fikdkány a javát átmutyizta a NERcsicska híg fos tengerének Buksikáim.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!