Rekordszinten az öröklési illeték

2011. április 20. 11:59

Rekordszintet mutatott márciusban az öröklési illetékből befolyó összeg. A Napi Gazdaság szerint az adatokból arra lehet következtetni, hogy a rendszerben még mindig túlnyomó többségben vannak a 2010 júliusa előtt indult eljárások, tehát az ügyintézés roppant lassú.

2011. április 20. 11:59

Rekordszintet mutatott márciusban az öröklési illetékből befolyó összeg: a háztartások összesen 555,5 millió forintot fizettek be. A jelenleginél magasabb összegre csak két évvel ezelőtt volt példa, akkor azonban még illetékköteles volt az öröklés. 2010 júliusa óta az akkor hatalomra kerülő kormány intézkedései nyomán az egyenes ági örökösöknek nem kell illetéket fizetni sem üzletrész, sem ingóság, sem ingatlan öröklése esetén. Házastársak esetében húszmillió forint értékig nincs illetékfizetési kötelezettség.

A Napi Gazdaság szerint az adatokból arra lehet következtetni, hogy a rendszerben még mindig túlnyomó többségben vannak a 2010 júliusa előtt indult eljárások, tehát az ügyintézés roppant lassú. A kifutási időt növelheti, hogy a korábbi jogszabály még engedélyezte a 12 hónapnál hosszabb időre terjedő részletfizetést is. A szakértők szerint várhatóan 2013-tól lehet majd pontosan látni, hogy az öröklések milyen arányban kapcsolódnak az egyenes ági rokonokhoz és házastársakhoz.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!