Fazekas Sándor kerülhet a Fővárosi Bíróság élére

2011. június 06. 14:59

A fővárosi bírók szavazatai őt támogatják, az elnöki posztról azonban Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke dönt.

2011. június 06. 14:59

Fazekas Sándor, a PKKB elnöke kapta a legtöbb szavazatot a Fővárosi Bíróság (FB) elnöki posztjára a hétfői összbírói értekezleten. Összesen 540-en szavaztak: Fazekas Sándort 291, Szemán Felicitászt, az FB alelnökét 159, Péntek Lászlót, az FB büntetőkollégiumának vezetőhelyettesét pedig 158 bíró tartotta alkalmasnak a Fővárosi Bíróság vezetésére.

Fazekas a márciusi, eredménytelen körben is a legtámogatottabb jelölt volt, akkor Péntek helyett Handó Tünde, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke volt a harmadik jelölt. A vezetői pályázatokról Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke dönt, a bírók szavazatainak eredménye nem köti.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
grosswardeyn
2011. október 19. 19:43
Dr. Handó Tünde, akinek közepes képességeit ülnökként megismerhettem, örüljön, hogy utóda lehetett dr. Breznay Tibornak és a Fővárosi Bíróság elnöke lehet meg egyetemi oktató, meg Sayer neje.
Petrov
2011. június 06. 18:04
Véget kéne vetni annak a gyakorlatnak, hogy a beltejes és önkényeskedő bírói kar maga válassza meg a vezetőiket. Elég volt a bírói önkényből!
kamuszutra
2011. június 06. 17:34
Várhatóan nem tudja majd kinevezni a Fővárosi Bíróság új elnökét Baka András főbíró, miután a Fidesz által pénteken beterjesztett törvényjavaslat értelmében a megüresedő vagy már megüresedett bírósági vezetői tisztségek betöltését 2012. január 1-jéig, azaz az új alkotmány hatályba lépéséig megtiltanák - írta szombati számában a Magyar Nemzet. A lap emlékeztetett: Gatter László, a Fővárosi Bíróság előző elnöke december 31-ével mondott le. A posztra kiírt első pályázat sikertelen volt, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) a három közül egyik jelentkezőt sem támogatta. Baka András ezután hirdette meg a bírósági vezető tisztséget, a pályázat határideje pénteken járt le. A napilap úgy tudja: június 6-ra hívták össze a budapesti összbírói értekezletet, amelyen az OIT elnöke véleményt kíván kérni a pályázók személyéről.
Gombóc XVI. Artúr
2011. június 06. 17:01
Legalábbis Baka András így tudja. Az a miniszter aki kinevezte Horváth Ádámot az Operaház élére, azt gondolta, hogy övé a kinevezés joga. Aztán figyelmeztették, hogy ne ábrándozzon...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!