Bankszövetség: Nem olyan rossz az önkormányzatok helyzete

2011. augusztus 10. 14:54

Szükségtelen, jórészt kivitelezhetetlen az önkormányzati szektor egységes hitel-átütemezéséről tárgyalni; a helyhatóságok eladósodottsága megfelel az uniós átlagnak - írja közleményében Kovács Levente főtitkár.

2011. augusztus 10. 14:54

A Magyar Bankszövetség úgy véli, hogy szükségtelen, jórészt kivitelezhetetlen az önkormányzati szektor egységes hitel-átütemezéséről tárgyalni; a helyhatóságok eladósodottsága megfelel az uniós átlagnak - írja közleményében a bankszövetség főtitkára, Kovács Levente.

A főtitkár szerint az önkormányzati hitelek problémás állománya nem számottevő, az önkormányzatok döntő része megfelelő fedezettel és saját bevétellel rendelkezik. Az MNB adatai szerint az önkormányzati hitelállománynak mintegy 20 százaléka devizaalapú. Kovács Levente kiemeli azt is, hogy a finanszírozás másik felét a kötvénykibocsátás teszi ki, melynek több mint 80 százaléka van devizában. Az önkormányzatoknak a szerződések többsége lehetőséget biztosít, hogy a kötvényeket bármikor forintra, euróra, vagy svájci frankra konvertálják.

A főtitkár szerint a bankszektor nyitott arra, hogy együttműködjön a kormánnyal és az önkormányzati szektorral. A bankszövetség készen áll arra is, hogy az önkormányzati szövetségek vezetőivel közösen áttekintse a helyzetet.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2011. augusztus 11. 16:27
Ezt a kovácsleventét ideje volna már jól tökön rúgni!
P.A.
2011. augusztus 10. 15:58
"a helyhatóságok eladósodottsága megfelel az uniós átlagnak" Csak lassan már attól félünk, hogy az Unió is összedől.
liberálzöld.
2011. augusztus 10. 15:29
"Nem olyan rossz az önkormányzatok helyzete" A bankszövetség helyében nekem is tetszene...
Gombóc XVI. Artúr
2011. augusztus 10. 15:23
"Nem olyan rossz az önkormányzatok helyzete..." Erről nekem az egyszeri ember jutott az eszembe, aki a tizedikről kiesve azt mondta magában az első emelet mellett, hogy "eddig még jó"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!