Felsőoktatás: négyféle tervezet terjed

2011. szeptember 22. 18:46

Négyféle különböző számsor és ütemterv kering arról, hogy milyen felvételi keretszámokkal tervezhetnek a következő években a felsőoktatási intézmények - állítja a hvg.hu. A vezetők tanácstalanok.

2011. szeptember 22. 18:46

Kétféle verzióban küldte meg az egyetemeknek a felsőoktatási létszámkeretre vonatkozó javaslatait a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) - írja a hvg.hu. A portál szerint a különbség abban mutatkozik meg, hogy a közel tízszázalékos létszámkeret-szűkítést, illetve a finanszírozás tartalmi súlypontjainak megváltoztatását kettő vagy három év alatt vezénylik le. Amit minden tervezet leszögez, az a 38 milliárdos forráskivonás.

A hvg.hu felsőoktatási vezetők elmondásából úgy értesült: jelenleg négy keretszámtábla is közkézen forog, eltérő számokkal, eltérő ütemezéssel. A portál megjegyzi: az NGM semmit nem kommunikál az ügyben, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) felsőoktatási államtitkársága pedig azt hangsúlyozza, hogy nincs hivatalosan elfogadott tervezet.

Korábbi hírekből kiderült, a műszaki, természettudományi és informatikai keretszámok kettő vagy három év alatt megduplázódnának, az állami oktatás- és orvos-egészségügyi képzések keretszámai szinten maradnának, minden egyéb terület keretszáma pedig három év alatt kilencven százalékkal csökkenne. A nem preferált képzési területeken a hallgatók zömét költségtérítéses képzésre küldenék.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
agi
2011. szeptember 23. 18:15
Valóban szükséges a felsőoktatás ésszerű átalakítása, de az ész nélküli rengeteg kárt okoz máris. A nagy tudományegyetemeken biztosítani kellene minden tudományterületen a szakmai műhelyek működését, hisz a 0 keretszámok épp ezeket vernék szét, s nem lehet 5 év múlva észbekapni, és a semmiből újraindítani! A tudományban nem lehet kiszámítani, hogy hány hallgató kell a kiugró tudományos eredmény eléréséhez.10-15 hallgató minden nagy tudományegyetemen szükséges egy-egy szak megmaradásához. A kommunikáció szak esetében pl. valóban nem kell többtucat diplomagyárat működtetni, de a nagy egyetemeken komoly,európai színvonalú képzés folyik, kár lenne ezek felszámolásával a fürdővízzel együtt kiönteni a gyereket is, hisz a kommunikáció és médiatudomány ma éppúgy vezető tudományág, mint az informatika, csak sokan ezt összetévesztik a liberális újságíróképzéssel. De a tájékozatlanság nem lehet felmentés a tárca vezetői számára.
Kisray
2011. szeptember 23. 11:22
Én csak egyféle terve(zete)t látok http://www.youtube.com/watch?v=Jd2_BFGLhp8
saddlenode
2011. szeptember 22. 22:22
totális a káosz. az egyik (állítólagos) tervezet szerint a TTK-sok számát megdupláznák. csak úgy szólnék hogy a meglévő kutatási infrastruktúra már most is csak minimális részét tudja felszívni a végzetteknek (5-10%?), a kialakult újtőkés magyar gazdaságban (összeszerelő tevékenységek stb.) pedig minimális mértékben van csak szükség természettudományos szakemberekre. sz'al a jelenlegi létszám mellett is alig tudnak elhelyezkedni, a végzettek nagy része vagy külföldre távozik, vagy mehet kb. call center-esnek. erre most meg akarják DUPLÁZNI a keretszámot?!?!? mégis mi a f@x alapján? hol volt valami makrogazdasági elemzés ami ezt alátámasztaná? megmondom honnan jött (valszeg). Matolcsynak vagy OV-nek megtetszett ez a mondat h "újraiparosítjuk az országot" és elképzelte hozzá, h hú ehhez biztos ilyen sihuhús, kompjúteres okosok kellenek, ahogy azt láttuk a filmekben. akkó' abból többet kell képezni, és majd lesz valahogy ipar is magától. vagy nem.
StG
2011. szeptember 22. 21:14
Szívesen látnám a teljes listát (lehetőleg végre már hivatalos forrásból), mert azért ez csak szemezgetés. Azért vannak benne érdekességek: a gazdálkodás és menedzsment szakot lényegében lenullázták, ellenben a műszaki menedzser szak erős nyertese ennek a verziónak, noha a kettő lényegében hasonló, csak az egyiket inkább (köz)gazdasági, a másikat műszaki karok indítják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!