Még a héten elfogadhatják a Lex Biszkut

2011. október 19. 07:53

Törvényjavaslatot nyújt be Gulyás Gergely fideszes képviselő az emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségéről. A törvény alapján lehetővé válna az '56-os forradalmat követő megtorlások felelőseinek felelősségre vonása.

2011. október 19. 07:53

Törvényjavaslatot terjeszt a héten az országgyűlés elé a Fidesz, amellyel lehetővé tennék, hogy az 1956-os forradalom utáni megtorlások „megrendelőit” és az akkori igazságszolgáltatás szereplőit emberiesség elleni bűntettek miatt felelősségre vonják. Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes kedden azt mondta, előterjesztésük egy igen szűk személyi kört, legfeljebb néhány tucat embert érintene. Közülük név szerint említette Biszku Bélát.

A béke elleni, a háborús és az emberiesség elleni bűncselekmények fogalmát a nürnbergi katonai törvényszék alapokmánya határozza meg, ezeknek a tényállásoknak az elévülését az 1968-as New York-i egyezmény kizárta. Utóbbit Magyarország 1971-ben törvény erejű rendelettel ki is hirdette, de mindezt anélkül, hogy a tényállásokat a magyar jog részévé tette volna. Gulyás megjegyezte, az 1956-os forradalmat követő megtorlások esetében szerintük elsősorban az emberiesség elleni bűncselekmény áll meg. Közölte: a törvény hatálybalépése után a Fidesz-frakció megteszi majd a szükséges intézkedéseket az eljárások megindításához.

Gellért Ádám jogász, a törvényjavaslat kidolgozója elmondta, hogy a környező országokban már az elmúlt években számos belső jogi megoldás született már arra vonatkozólag, hogy az akkori pártállami vezetők felelősségét hogyan lehet büntetőjogilag megragadni.

Biszku Béla egykori kommunista ellen az idén januárban vádat emeltek „nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása” miatt. Az eljárást februárban felfüggesztették, mert a Budai Központi Kerületi Bíróság az Alkotmánybírósághoz fordult.

Összesen 261 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2011. október 19. 18:10
Kirakat. Cirkusz a népnek, ha már a kenyér egyre kevesebb....
Stanc
2011. október 19. 11:22
Eső után köpönyeg! Biszkut büntetik meg egyedül, amikor még rengetegen benne voltak? Oké, legalább Biszkut büntessék meg (kérdezem, miként lehet egy 90 éves embert már megbüntetni?), de ezt a törvényt '89-ben kellett volna meghozni! Ez a 20 év késés az egész nemzet jövőjébe került, lásd gyurcsányt, aki egyenes leszármazottja a szocializmusnak. Tönkre is tette az országot! Ide vezetett a gyávaságunk! Meg is isszuk a levét!
Inrik
2011. október 19. 11:07
Épp itt az ideje. Már csak a gyorsított, de demokratikus és alkotmányos garanciákkal működő eljárási kereteket kellene megalkotni, mert ha ezek az ügyek is évekig húzódnak, akkor senkit sem lehet elítélni. Nem itt tartanánk, ha a rendszerváltás utáni első években az alkotmánybíróság és az alkotmánybírónak kinevezett "remekjogászok" nem tekintették volna elsődleges kötelességüknek, hogy mindenféle álszent és kreatív jogértelmezéssel mindenféle igazságtételi törvényt azon nyomban, melegében megtorpedózzanak. (ld. "Egy jogállam a korábbi jogsértésekre nem reagálhat nem jogállami eszközökkel." Mondta Sólyom annak kapcsán, hogy ezek a cselekmények elévültek.) Inkább arról az oldalról kellett volna megközelítsék a kérdést az urak, hogy a diktatúra alatt nem volt lehetőségük a sértetteknek a jogérvényesítésre, ezért semmi sem évült el. Ezt egyébként Németországban és Csehországban magától értetődőnek vették, ott a kérdés fel sem merült. Nálunk nem így történt. Talán azért, mert nálunk (Dzsínót idézve) "Sok a köcsög".
röviden
2011. október 19. 10:58
Ha az elsikkasztott, félszívű rendszerváltás idején csak tizedakkora "célzatossággal" működtek volna Igazolóbizottságok, mint '45 után, nem itt tartanánk. Mert bizony az a rendszer is elveszítette a maga háborúját, a hideget. Akkor még lehetett volna érdemben is tenni, de másképp volt levajazva, meg az oroszok is erőst itt voltak. Ezt aztán az unokáink is szívni fogják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!