A jelenlegi törvény szerint is büntethetők a felelősök?

2011. november 14. 11:55

Lehetnek olyan vonatkozásai a 2002-2010 közötti államadósság-növekedésnek, amelyek túlmutatnak a politikai felelősségen - olvasható a hétfőn tárgyalt szakértői véleményben. A jelentés szerint ha a pénzügyi és adatszolgáltatási szabályozók alanyi oldali megszegése is bebizonyosodik, az a büntető törvénykönyv rendje szerint szankcionálható lesz.

2011. november 14. 11:55

Lehetnek olyan vonatkozásai a 2002-2010 közötti államadósság-növekedésnek, amelyek túlmutatnak a politikai felelősségen - olvasható a szakértői véleményben, amelyet hétfőn tárgyalt az államadósság növekedés miatti esetleges jogi felelősséget vizsgáló albizottság. Az anyag ezek között a költségvetési adatok torzító meghamisítását, a PPP-t, mint minden további gazdaságossági megfontolás nélkül tömegesen alkalmazni rendelt konstrukciót, egyes jelentős nagybeszerzéseket és a nyilvánvaló, rendszeres és folyamatos túlszámlázásokat érti.

„A pénzügyi és adatszolgáltatási szabályozók megszegése nem feltétlenül kell, hogy a politikainak nevezett felelősség szintjén rekedjen meg. Amennyiben annak büntető alanyi oldalai fennállnak, az idézett szabályok megsértése a büntető törvénykönyv rendje szerint szankcionálható” - szerepel a jelentésben. A jelentés szerint ez egyes eseteket külön-külön vizsgálják majd.

Steiner Pál, az albizottság MSZP-s alelnöke hétfőn arról beszélt: a jelenlegi jogrendben elképzelhetetlennek tartja, hogy államadósság képzése „elkövetési magatartás” legyen. Közölte: az MSZP abban partner, hogy jobban megismerjék az államadósság kérdését, de abban nem, ha csak politikai boszorkányüldözésre szolgál az albizottság.   

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Inrik
2011. november 14. 14:03
Nem akarok parasztnak tűnni, de én megmondtam. Már amikor elkezdték pedzegetni a kérdést én megmondtam. Voltak olyan súlyos tételek a korábbi kormányok kiadásaiban, amik teljesen fölöslegesek voltak és akár közvetve, akár PPP-ként növelték az államadósságot. Ezt pedig a Hűtlen kezelés / hanyag kezelés törvényi tényállása alá lehet vonni. Gondolok itt pl egyes PPP beruházások fölösleges és pazarló elemeire: köröshegyi viadukt, M6 alagutak, völgyhíd a csak egykor (ma már nem) létező vasúti pálya fölé és társaik. Ezek az ügyek legalább az akkori illetékes miniszter (pl. Kóka Jancsi) büntetőjogi felelősségét megalalpozhatják.
tarackos
2011. november 14. 13:51
Mi ez a kérdés? Másfél év után, egy bizottság, szakértő és egy sereg jogvégzett lócitromtól erre fussa, feltételes módra és kérdőjelre? Ezért kár őket fizetni...
horthyculture
2011. november 14. 12:57
Pápaszemes - fogköves (mit köves! fogsziklás) - tokaszalonna.
már foglalt
2011. november 14. 12:53
újabb hitegetés...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!