NOL: Összevonhatják a polgári titkosszolgálatokat is

2011. november 11. 09:38

Magyarországnak mindössze három titkosszolgálatra volna szüksége a NOL által megkérdezett szakértők szerint. A Katonai Biztonsági Hivatal és a Katonai Felderítő Hivatal összevonását az ellenzék is támadja.

2011. november 11. 09:38

Közel egymilliárd forintos megtakarítás mellett hatékonyságnövekedését, a párhuzamosságok megszüntetését, és 217 fős létszámcsökkenést vár Hende Csaba a Katonai Biztonsági Hivatal és a Katonai Felderítő Hivatal összevonásától - közölte a honvédelmi miniszter a Parlamentben. A NOL szakértők elmondásai alapján azt írja, ezek az érvek igazak lennének az Alkotmányvédelmi Hivatal és az Információs Hivatal közös szervezetbe olvasztása esetén is.

A Népszabadság által megkérdezett szakértők a Magyar Honvédség létjogosultságát is kétségesnek tartják. Megjegyezték, a kémek leleplezése és elfogása a katonaságon kívül többnyire az Alkotmányvédő Hivatal jog- és hatáskörébe tartozik. Mint azt a NOL-nak elmondták, véleményük szerint Magyarországnak mindössze három titkosszolgálatra volna szüksége: az Alkotmányvédelmi Hivatalra, az Információs Hivatalra és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatra. A portál megjegyzi, ez az opció nem valósulhat meg, mivel a két katonai nemzetbiztonsági szolgálat összevonása már eldöntött.

Kormánypárti források a NOL-lal ugyanakkor azt közölték, az összevonásnak politikai akadályai vannak: sem új tárcát, sem új miniszteri vagy „erős államtitkári” posztot nem kíván létrehozni a kabinet.

Az ellenzéki szocialisták úgy vélik, az átalakítás több kockázatot hordozhat magában, mint ahány előnyökkel járna. A Jobbik szerint egyenesen nemzetellenes lépés lenne az önálló katonai hírszerzés megszüntetése. Az LMP kizárólag egy átfogó nemzetbiztonsági reform részeként tartja elfogadhatónak a fúziót - írja a NOL.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2011. november 12. 11:42
"Összevonhatják a polgári titkosszolgálatokat is" Feltehetőleg ezt a "kabátot" is ideje újragombolni... Ha összevonhatják, hát vonják. Fogok attól még aludni. De fog-e más is, mindenki ...?
Zázrivecz
2011. november 11. 14:05
Egy dolog biztos, a jelenlegi rendszer nem jó, az egyes hivatalok között gyakorlatilag nincs kapcsolattartás, ennek talán leglátványosabb példája az izraeli kémrepülő esete volt. Illetve az is elvitathatatlan, hogy ezen területeken is jelentős az úgynevezett vízfej. Azonban az, hogy mindent a feje tetejére állítva átszervezünk nem biztos, hogy jó eredményeket fog szülni. Az én meglátásom szerint jobb lett volna egy belső szerkezeti reform végrehajtása majd ennek sikeres kivitelezése után összevonni a szolgálatokat. Egy teljesen új szerkezeti struktúra akár meg is béníthatja a szerveket egy rövid időre vagy képesség csökkenéshez vezethet. Természetesen egy jól kivitelezett átalakítás ugyanakkor jelentős képességnövekedést és hatékonyságot okozhat. Rizikós játék.
Fakutya ezredes
2011. november 11. 10:43
Jahogy a cucialistak ugy velik? Cucik, jobbik, elempe meseljenek Gyongyospatarol.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!