Bizottság: Indulhat az IMF-tárgyalás

2012. április 25. 12:37

Az Európai Bizottság készen áll arra, hogy megkezdődjenek a tárgyalások Magyarországgal és a Nemzetközi Valutaalappal. A testület emellett kész lezárni a kötelezettségszegési eljárást a jegybanktörvény esetében, az adatvédelmi hatóság és a bírók nyugdíjazása ügyében viszont az Európai Bírósághoz fordul a testület. A bejelentés hatására kilőtt a forint, már 290 forint alatt van az euró.

2012. április 25. 12:37

Készen áll az Európai Bizottság (EB) arra, hogy megkezdődjenek a pénzügyi tárgyalások Magyarországgal és a Nemzetközi Valutaalappal – jelentette be a testület szóvivője szerdán Brüsszelben.

Közölte azt is, hogy az EB kész lezárni a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárást a Magyar Nemzeti Bank ügyében, az adatvédelmi hatóság függetlenségének és a bírói nyugdíjkorhatár csökkentésének ügyében azonban az Európai Bírósághoz fordul.

A keddi jelentős erősödés után a brüsszeli hírek következtében tovább, ugrásszerűen erősödött a forint, és már 290 forint alatt jár az euró jegyzése. A bejelentés kedvezően hatott a tőzsdére is, emelkednek a nagy papírok árai – írja a portfolio.hu.

Frissítés

Olivier Bailly, bizottsági szóvivő a részletekről közölte: a biztosok úgy ítélték meg, hogy az elhatározott lépéseknek köszönhetően a magyar jegybanktörvény összhangban lesz az uniós jogszabályokkal. A módosítások végrehajtásáról Orbán Viktor személyesen is biztosította José Manuel Barrosót. Közleménye szerint az EB akkor zárja le az ügyet, ha Magyarország végigviszi az általa bejelentett intézkedéseket.

Az adatvédelmi hatóság függetlenségével kapcsolatban ugyan a bizottság tapasztalt előrelépéseket, de úgy véli, hogy a nemzeti hatóság létrehozása, illetve az intézmény elnökének elbocsátása továbbra is uniós jogba ütközik, ezért az Európai Bírósághoz fordulnak az ügyben. Szintén az Európai Bíróság elé kerül a bírák nyugdíjkorhatárának 70-ről 62 évre leszállítása is, amelyet szintén uniós jogba ütközőnek tart a bizottság. Brüsszel a bíróságtól sürgős vizsgálatot kér az ügyben, a magyar hatóságoktól pedig azt, hogy az ítélethozatalig függesszék fel a szabály gyakorlati alkalmazását.

Az EB közölte azt is, hogy továbbra is aggályai vannak általában a magyarországi igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban. Konkrétan kiemeltek két pontot: az Országos Bírósági Hivatal elnökének a konkrét ügyben eljáró bíróság kijelölésére vonatkozó jogkörét, valamint a bírák – saját hozzájárulásuk nélküli – kirendelésének lehetőségét. Megjegyezte: egyeztetések folynak a magyar hatóságok, valamint az Európa Tanács és annak Velencei Bizottsága között, emellett pedig a magyar Országgyűlésben jelenleg is zajlik a bíróságok igazgatásáról szóló jogszabályok módosításának vitája. Az EB szoros figyelemmel fogja kísérni az ügyet, és figyelembe fogja venni, hogy a módosítások végrehajtása a Velencei Bizottság álláspontjának megfelelően fog-e megtörténni.

A szóvivő elmondta: Viviane Reding a nyár előtt találkozót fog összehívni az EU legfelsőbb bíróságai elnökeinek hálózatával. A találkozóra meghívást kap majd a magyar igazságügyi miniszter, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, az Országos Bírói Tanács elnöke, valamint a magyar Alkotmánybíróság és a Kúria bírái, hogy felvilágosítást adjanak a magyar igazságszolgáltatás helyzetéről. „A bizottság fenntartja magának a jogot, hogy ebben az ügyben is kötelezettségszegési eljárást indítson, amennyiben nem lenne meggyőződve arról, hogy Magyarországon a független bíróságok az uniós jog előírásainak megfelelően, hatékonyan fogják alkalmazni az uniós jogot” – közölte.

Összesen 334 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2012. április 25. 22:03
A kormány először bebiztosította és feltőkésítette az egykulcsos adóval a politikai, és gazdasági "elitet" , mielőtt elkezdte a "szabadságharcot", így aztán minden szivatás csak a zembereket érinti. Így aztán könnyű kockáztatni. A más f@szával a csalánt...
Dr. Táskás Tóni
2012. április 25. 19:39
Ahogy elnéztem Orbán bevérzett szemét , nagyon kellett erőlködnie Barrosonál. Most melyik orvosának utal majd egymilliárdot, mert a fogorvosa már kapott?
Rücsök
2012. április 25. 18:47
OV: „ha az IMF visszajön, én el” IMF: Jön. OV: ?
Omega2010
2012. április 25. 17:08
orbán viktor: ha az IMF jön, akkor én el...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!