Adatvédelmi hatóság: Vállalhatatlan a volt ombudsman határozata

2012. május 15. 12:16

Szakmailag vállalhatatlannak tartja Jóri András egykori adatvédelmi biztos szociális konzultációval kapcsolatot határozatát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, ezért új, jogszerű határozatot bocsát ki.

2012. május 15. 12:16

Szakmailag vállalhatatlan Jóri András korábbi adatvédelmi biztosnak a szociális konzultáció adatvédelmi kérdéseivel kapcsolatos határozata, ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) jogszerű határozatot bocsát ki – tudatta az adatvédelmi hatóság kedden közleményben az MTI-vel. Jóri András korábbi adatvédelmi biztos tavaly nyáron kifogásolta, hogy a szociális konzultáció kérdőívein szereplő vonalkódok miatt összekapcsolhatóvá válik az állampolgárok véleménye és személyes adataik. Határozatában kötelezte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát (KEKKH) a kérdőívek adattartalmainak anonimizálására. 

Ezt a határozatot támadta meg a KEKKH abban a közigazgatási perben, amelynek hétfői első tárgyalásán a felperes KEKKH és az alperes NAIH közös kérelmére a Fővárosi Törvényszék megszüntette az eljárást. A NAIH az adatvédelmi biztosi intézmény megszüntetése után ez év elején lépett be a közigazgatási perbe, amelynek megszüntetése előtt a felek egyezséget nyújtottak be a bírósághoz, azt azonban a törvényszék eljárásjogi okokból nem hagyta jóvá – ismertette a NAIH. A per tárgya az előző évben lefolytatott szociális konzultáció során visszaküldött adatok kezelésének további sorsa. A NAIH a per során nem tudta képviselni a leköszönt adatvédelmi biztos által kialakított, szakmailag vállalhatatlan álláspontot. A korábbi biztos határozata szerint ugyanis nem csak a visszaküldött kérdőíveket kellene megsemmisíteni, hanem mindazoknak az adatait is törölni kellene, akik a kérdőív visszaküldésekor a további kapcsolattartás érdekében hozzájárultak adataik kezeléséhez. Ez az álláspont nyilvánvalóan ellentmond az információs önrendelkezési jog lényegével – tartalmazza a NAIH közleménye, amely kitért arra is, hogy az adatvédelmi hatóság törekszik a jogszerű megoldásra.

Az adatvédelmi hatóság szerint miután a per keretében az ügy lezárására a polgári perrendtartási szabályok kötöttsége miatt nem kerülhetett sor, a NAIH a közeljövőben a közigazgatási eljárási törvény szerint jogszerű határozatot bocsát ki. Ilyen módon a korábbi biztosi határozat hibái orvosolhatóak lesznek.

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2012. május 15. 15:31
Hát ez nagyon érdekes! Az jogi kategória, hogy "szakmailag vállalhatatlan álláspont"???????????????? Ott már nem dolgozik jogász, vagy ennyire mondani kellett valamit és csak ennyit tudtak összehozni??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!