Továbbra sem lesz legális a magánbosszú

2012. június 29. 11:02

A jogos védelmi helyzet bővítése az új Büntető Törvénykönyvben nem jelenti azt, hogy bárki azonnal magánbosszút állhatna – mondta el a nol.hu-nak Kónya István, a Kúria büntető kollégiumának vezetője.

2012. június 29. 11:02

A sokat kritizált, számos tekintetben szigorúbb új Btk. Kónya szerint alkalmas lehet arra, hogy a szigorúbb szankciók kilátásba helyezésével az elkövetőket meggondolásra ösztönözze, így a büntetőjog megelőző jellegét érvényesítse.

Hogy egy-egy konkrét ügyben milyen büntetést szabjon ki, az a bíró mérlegelési körébe tartozik, így nem gondolja, hogy az új törvénnyel szűkülne a bírók mozgástere. Részükről szerinte a törvény alkalmazására való felkészülés most a legfontosabb.

A jogos védelemmel kapcsolatban kiemelte: annak továbbra is feltétele a jogtalan támadás, az új Btk. abban hoz változást, hogy ilyenként külön nevesíti például a magánlakásba történő éjszakai behatolást. A bíró ugyanakkor rámutatott: a jogos védelmet is lehet visszaélésszerűen gyakorolni.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blogen
2012. június 29. 11:41
Azért azt senki se gondolhatta komolyan, hogy Orsós tezstvíreit majd le lehet lőni, ha éppen meg akarnak gyilkolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!