Váratlanul jól nőttek a fizetések májusban

2012. július 19. 11:46

Váratlanul magas volt a bruttó átlagkeresetek májusi emelkedése a TakarékBank és az Erste elemzői szerint, akik éves átlagban 4,5 százalékos bérnövekedésre számítanak, a Nemzetgazdasági Minisztérium pedig azt emeli ki, hogy az inflációnál nagyobb mértékben nőttek a bérek.

2012. július 19. 11:46

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közölt adatai szerint 2012 első öt hónapjában a bruttó átlagkeresetek 4,4, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 1,7 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. A rendszeres bruttó keresetek növekedése májusban tovább gyorsult a vállalkozói szektorban és 9,6 százalékkal nőttek, az áprilisi 7,6 és a márciusi 6,8 százalék után.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője MTI-hez eljuttatott elemzésében kiemelte: a várakozásokat messze meghaladóan nőttek a bruttó bérek májusban az áprilisi 2,5 százalék után, míg a nettó bérek 3,8 százalékos növekedése 1,4 százalékos reálbércsökkenést okozott. A szakértő szerint a családi adókedvezményekkel együtt feltehetően nagyobb lehetett a nettó bérek növekedése, így a reálbércsökkenés mértéke is jóval kisebb volt.

Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője is váratlanul magasnak nevezte a bruttó átlagkeresetek májusi, 6,4 százalékos emelkedését, hozzáfűzve, hogy az ő előrejelzésükben csak 3,2 százalékos növekedés szerepelt.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
James
2012. július 19. 19:46
Hihetetlen. Nekem 10 éve jó ha max az infláció felével emelkedik, így voltaképpen folyamatosan csökken.
Viktus
2012. július 19. 17:19
Hol? Pesten ilyen jó világ van már?
bini
2012. július 19. 15:26
Az elemzöknek miért volt meglepetés, mikor Dávid is mondta, hogy a kkv szektorban az elvárt béremeléseket , mind mindig általában májusban szokták végrehajtani, amit vagy általában visszamenőleg teszik, de azoknál akiknek a bevételeik ezt nem teszik lehetővé azok májustól érvényesítik. Mellesleg ezen adatok megtisztitottak és nem tartalmazzák a családi adókedvezményt, valamint a béren kivüli jutattásokat. Azért ezt is hozzá kell tenni a fanyalgó topictársaknak. Mellesleg 2013-ban lesz teljes az új arányos adórendszer, ahol tisztán fel lehet mérni, mivel akkor már semmilyen kölömbség nem lesz a jövedelem szerint ami idén még a 202.000-ig teljes szuperbrutto kivezetés e felett félszuperbrutto maradás, valamint minden jővedelemnél az adójóváirás kivezetése volt. De már most látszik, hogy az amit a kormány prioritásként kezelt az adórendszernél pozitiv hozadékot hozott. Kivételek mindig voltak és lesznek, de egy általános rendszernél az számit mindig, hogy a nagytöbbségnek pozitiv-e az intézkedés, és úgy néz ki, hogy igen. Mivel a törvényeket nem lehet minden egyes munkavállaló viszonylatában szabályozni, mivel a munkaadok magatartására főleg a versenyszférára nincs ráhatása a kormánynak, ezért egyedi esetek mindig lesznek. Íjenkor inkább a munkaadónál kell reklamálni és nem a törvényeket és a kormányt ekkézni.
ketroot
2012. július 19. 14:56
Ezt a cikket meg is mutatom már az ügyvezetőnek. A kutyaúristenit!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!