Ősszel felpörög a Nemzeti Eszközkezelő

2012. augusztus 09. 10:30

Várhatóan ezres nagyságrendben vásárolja majd az adósok ingatlanjait ősztől a Nemzeti Eszközkezelő, miután a közelmúlt jogszabályváltozásai alapján a jogosultak köre jelentősen bővült.

2012. augusztus 09. 10:30

A Nemzeti Eszközkezelő (NET) közleménye emlékeztet, hogy a közelmúltban módosították az eszközkezelő programját szabályozó törvényt, a kormány pedig rendeletet alkotott a szociális rászorultsági feltételekről. A megváltozott jogi környezet alapján júniustól kibővült a jogosultak köre: már nem feltétel a kényszerértékesítésre jelölés, sem a két, családi pótlékra jogosító gyermek nevelése. Így az egy gyermeket nevelők is jogosultak lehetnek, amennyiben teljesül a többi feltétel (a hitelszerződésre, az ingatlanra és a szociális rászorultságra vonatkozó feltételek). 

Az új szabályok szerint a NET programjára az a hiteladós (zálogkötelezett) vagy a vele egy háztartásban élő házastárs/élettárs lehet jogosult, aki egy gyermek nevelése mellett vagy lakásfenntartási támogatást vagy rendszeres szociális segélyt vagy pedig foglalkoztatást helyettesítő támogatás kap. Az is jogosult lehet, aki a jegyző által megállapított ápolási díjban részesül.

Miután a hitelezőktől egy ügylet átkerül a Nemzeti Eszközkezelőhöz, a vonatkozó törvény és kormányrendelet alapján a magyar állam nevében a társaság minden olyan ingatlant megvásárol, amelynél a jogszabályi feltételek teljesülnek, és amelynek eladásához az ingatlan tulajdonosa, valamint a hitelező pénzügyi intézmény hozzájárulását adta.

Az idén 8 ezer ingatlant vásárolhat meg a NET a Magyar Állam javára, 2014 végéig pedig 25 ezret. A keretszám kitöltése nagyban függ attól, hogy a hiteladósok és a pénzügyi intézmények mennyi ingatlant és milyen ütemezésben ajánlanak fel megvételre.  A Nemzeti Eszközkezelő 2012. július 25-ig 8 darab ingatlant vásárolt meg, összesen 27 millió forint értékben.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hahoo
2012. augusztus 10. 14:22
"Közelmúltban módosított program"? És akik a közelmúlt előtt szerettek volna segítséget kapni? Jó ezeket a sorokat olvasni. Egy gyerekkel. Egy szoba a nagyszülőknél, 0 kerék...
bonta
2012. augusztus 09. 11:34
8 db-ról 24 000 :) Vicces.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!