Varga: Novemberre várható az IMF/EU-megállapodás

2012. szeptember 22. 10:57

A megállapodás novemberre várható, Magyarország továbbra is elővigyázatossági konstrukcióban gondolkozik, a megállapodás két-három évre szólna 12-15 milliárd eurós kerettel – mondta el a Magyar Nemzetnek Varga Mihály. A Hír24 összefoglalója szerint Varga kijelentette: „ha normális forgatókönyv alapján haladunk, novemberre lehet megállapodásunk, és le tudjuk zárni a költségvetést is, amelyet az egyeztetés miatt hagytunk nyitva”.

2012. szeptember 22. 10:57

A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: a kormány által lehetségesnek tartott elővigyázatossági konstrukció hasonlít a Lengyelország által megkötött megállapodáshoz, miszerint a hitelt csak abban az esetben hívnák le, amennyiben nem tudnák fizetni adósságaikat.

Varga kiemelte: nagyon éles vita bontakozott ki a valutaalap és a magyar kormány képviselői között a bankrendszerrel kapcsolatban.

Az IMF-levél tartalmával kapcsolatban azt mondta: a kormány abban kifejti a magyar gazdaság jövő évi alakulásáról az elképzeléseit, megerősíti, hogy elérhető a tervezett 1,6 százalékos GDP-növekedés. Emellett felsorolja a kiegészítő intézkedéseket, amelyek ellenkező esetben szóba jöhetnek.

Felmerült az állami bürokrácia csökkentése, bár Varga hozzátette: „szó sincs persze arról, hogy tömegek kerülnének utcára”, valószínűbb, hogy a távozó nyugdíjasok helyére nem vesznek fel új dolgozókat. A miniszter kizártnak tartja a nyugdíj csökkentését, illetve a gyermeknevelés ösztönzőinek leépítését, de a szociális támogatások célzottabbá tételében hajlana a változtatásra. Kifejtette: az esetlegesen kimaradó bevételek pótlására felmerül olyan szereplő keresése, amely befizetéseivel ez megoldható lenne, illetve valamelyik adókulcs megemelése is szóba jöhet – írja a lap.

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hazug politikusok
2012. szeptember 22. 14:12
Varga elvtárs már megint hazudsz! Nem lesz megállapodás soha, márciusig kellene nektek 5 milliárd euró hitelbe, ami nem jött össze az azeri ügyletből. Majd a valuta tartalékokból 2014-ig kihúzzátok, aztán mint 2006-ban nem akarjátok megnyerni a választásokat és ezért veszíteni fogtok.
füst
2012. szeptember 22. 14:11
Érdeklődnék a sok imf-váró kollégától, akik már 2010 óta jelzik, hogy imf nélkül pillanatokon belül csődbe megyünk, hogy szerintük ez eddig miért nem történt meg, noha ez minden kommentjükben biztosra vették?
Viktus
2012. szeptember 22. 13:39
Melyik évben?
luga
2012. szeptember 22. 13:21
Zsenikéim, az IMF-ről annyit, hogy 22 évvel ezelőtt volt kb. 22 Mrd. államadósságunk, és az (államosított) vagyon 95 %.-a a magyar állam kezében volt. Azzal a mesével kezdtek el (többek között) privatizálni, hogy vissza kell fizetni a hitelt. Most min. ötszörös az államadósság, és jóformán semennyi magyar állami tulajdon nincs. Csak az elvtársak lettek milliárdosok. Tulajdonképpen Magyar Kapitalista Párt lenne az MSZP korrekt elnevezése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!