Napi szinten tárgyal a bankszövetség a kormánnyal

2012. október 18. 11:06

Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára a Kossuth Rádióban jelezte: ha elfogadja a parlament a tranzakciós illeték emelését, akkor a bevezetés elhalasztásáért fognak küzdeni.

2012. október 18. 11:06

A Magyar Bankszövetség folyamatosan, napi szinten tárgyal a kormánnyal, és ha a parlament elfogadja a pénzügyi tranzakciós illeték emelését, akkor a szövetség a bevezetés legalább negyedévvel való elhalasztásáért fog küzdeni – mondta a bankszövetség főtitkára csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Kovács Levente egyben megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint Patai Mihály, a bankszövetség elnöke „nagyon szűk körben” jelezte, lemond tisztségéről, ha az Országgyűlés változatlan formájában fogadja el az újabb kiigazító csomagot.

Elmondta: napi szinten tárgyalnak a kormánnyal a tervezett intézkedésekről, és bíznak abban, hogy a kormány átgondolja a csomag következményeit, vagyis hogy szabad-e kockáztatni azt a hitelállomány-csökkenést, amelyet az intézkedések okoznának. A főtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az intézkedések miatt drasztikusan csökken a bankok hitelezési képessége, vagyis nem garantált, hogy az anyabankok továbbra is biztosítják azokat a forrásokat, amelyekkel a magyar gazdaság életben tartható. Magyarországon a hitel-betét arány 120 százalék, vagyis 100 egységnyi betétre 120 egységnyi hitel jut. Amennyiben az anyabankok a szükséges extraforrást a tőkén felül nem tudják biztosítani, akkor le kell építeni vállalati hitelállományuk egy részét - mondta Kovács Levente, hozzátéve, hogy elemzéseik szerint ez esetben a magyar GDP 10 százalékkal csökkenne.

Emlékeztetett arra, hogy a bankszövetségnek voltak megállapodásai a kormánnyal, amelyek garantálták a kiszámítható működést, de a bejelentett intézkedésekből az látszik, hogy „a kormány ezt a megállapodást bizonyos pontjaiban egyoldalúan megszegi”. Kovács Levente szólt arról is, hogy – bár ki kell várni a parlamenti döntést, de – ha a tranzakciós illetékben bármilyen változás van, akkor az új kondíciók meghirdetésével és az informatikai rendszerek átállításával késésben lesznek, ezért arra kérik majd a kormányt, legalább negyedévvel halassza el a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetését.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2012. október 18. 12:28
Lehet ezekkel tárgyalni? Mi az a bankszövetség? Olyan, mint a kis- ANTANT? Vagy a Vörösingesek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!