Támogatta Szabó Marcel jelölését az alkotmányügyi bizottság

2012. október 08. 11:53

Szabó Marcel jelölését egyhangúlag támogatta az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfői ülésén a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsman-helyettesi posztra.

2012. október 08. 11:53

Egyhangúlag támogatta Szabó Marcel jelölését a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsman-helyettesi posztra az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfői ülésén. Szabó Marcel a bizottsági meghallgatáson arról beszélt, hogy a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsman-helyettes munkája szól az egészséges környezethez való jog, mint egyéni jog védelméről, valamint az alaptörvényben megfogalmazott jövő nemzedékek kollektív jogának megóvásáról is, illetve arról a felvilágosító jellegű munkáról, amely a társadalmi figyelem felkeltését tűzi ki célul. A jelölt hangsúlyozta: nagy örömmel és elkötelezettséggel látná el ezt a feladatot, ha kiérdemelné az Országgyűlés támogatását. A meghallgatáson minden frakció jelezte, hogy támogatja a jelölt megválasztását; a bizottság egyhangúan, 27 igen szavazattal fogadta el Szabó Marcel jelölését.

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa szeptember végén nevezte meg jelöltjét a helyettesi posztra, miután Fülöp Sándor 2012. szeptember elsejei hatállyal lemondott tisztségéről, arra hivatkozva, hogy hiányoznak a munkájához szükséges jogszabályi és hivatali feltételek. A parlament az alapvető jogok biztosának javaslatára választja meg a biztos helyettesét. Az ombudsmani hivatal tájékoztatása szerint a 42 éves Szabó Marcel nemzetközi jogász, szakmai-tudományos tevékenységének egyik központi területe a nemzetközi környezetvédelmi jog, amellyel csaknem húsz éve foglalkozik.

A szakember részt vett a Duna 1992-es elterelésével kapcsolatos jogi munkálatokban, majd a Duna-völgy fejlesztéspolitikájáról és ökoszisztéma megőrzéséről szóló ombudsmani környezetpolitikai ajánlás kidolgozásában, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa felkérésére a fenntartható fejlődés nemzetközi jogi és Európa-jogi kérdéseit feltáró tanulmány elkészítésében. Szabó Marcel jelenleg a határokkal osztott természeti erőforrások fenntartható használatáért felelős miniszteri biztosi posztot tölti be, de jelezte, hogy lemond, ha az Országgyűlés megválasztja az alapvető jogok biztosának helyettesévé.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. október 08. 12:47
Most felfelé buktatták?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!