Kiakadt a nyertes vállalkozó a kajászói földfoglalás miatt

2012. november 13. 11:44

Birtokvédelmet kért és további jogi lépéseket fontolgat az állami földpályázaton nyertes kápolnásnyéki vállalkozó azok ellen, akik vasárnap körbekerítették és felszántották kajászói földjei egy részét.

2012. november 13. 11:44

Kiss Árpád az MTI megkeresésére elmondta: élő szerződéssel rendelkezik, ezért a helyi jegyzőnél birtokvédelmet kért az érintett földterületre. Az ügyvédjével egyeztetve további jogi lépéseket is kíván tenni. Úgy vélte, a vasárnapi cselekmények az önbíráskodás fogalmát is kimeríthetik. Hozzátette, az eseményről készült különböző tudósításokban „helyi gazdákat nem igazán fedezett fel”. Hangsúlyozta, pályázatát már kétszer felülvizsgálták minisztériumi szinten. Szerinte ettől függetlenül a földfoglalóknak lett volna törvényes módja arra, hogy felülvizsgálatot kérjenek. „Amennyiben hibázott valaki a pályázati eljárás során, akkor azt nem csak a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) tette, hanem a földhivatal is, amely a törvénytelenség ellenére bejegyzett bérlőként az adott ingatlanokra” – fogalmazott. A földbérlő kiemelte, sok valótlanságot terjesztenek róla. Közölte: szakképesítéssel és „aranykalászos vizsgával” rendelkezik, tizenkét éve őstermelő. „Építőipari vállalkozó is vagyok, ez azonban nem zárja ki, hogy értsek a mezőgazdasághoz” – mondta. A földek megműveléséhez gépekkel nem rendelkezik, ezeket folyamatosan kívánja beszerezni. Addig gépbérléssel oldja meg a feladatokat. A pályázat során vállalt feltételeket teljesítette – közölte.

A Fejér megyei Kajászón vasárnap helyi gazdák földfoglaló akciót tartottak, „visszafoglalták” és művelésbe vették egy az állami földbérleti pályázat keretében korábban odaítélt terület egy részét. Az akciót az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület, valamint a Fejér Szövetség szervezte kajászói gazdákkal együttműködve. Álláspontjuk szerint az NFA pályázatának nyertese a jogszabályokban meghatározottnál mintegy 70 hektárral nagyobb területet kapott bérbe 20 évre. Megfogalmazásuk szerint a terület feletti rendelkezést a törvényesség helyreállítása érdekében a kajászói gazdák hatáskörébe, úgynevezett közbirtokosságba vonták, majd a területet körbekerítették és beszántották. A kormány politikai indítékúnak, a jogállamiság normáival ellentétesnek és megtévesztő szándékúnak tartja a kajászói gazdák akcióját és felkérte az illetékes minisztériumokat, hogy tegyék meg a szükséges és indokolt lépéseket a jogállamiság visszaállítása érdekében.

A gazdák akcióját az Országos Rendőr-főkapitányság vizsgálja, amely a megállapított törvénysértés mértékének megfelelően vagy saját hatáskörben eljárást kezdeményez, vagy feljelentést tesz az illetékes hatóságoknál. A jogellenes földfoglalások miatt feljelentéseket tett az NFA, amely hangsúlyozta, hogy minden lehetséges jogi eszközzel fellép a földfoglalók ellen. Az NFA leszögezte, hogy a pályázatok során mindenkor a törvények szerint jár el, és emlékeztetett arra, hogy azokon egységes feltételekkel bárki indulhat, az elbírálás pedig a jogszabályok szerint történik. A kajászói gazdatanács szerint nem volt sem alaptalan, sem jogtalan az Őszi szántás elnevezésű akciójuk – közölték kedden.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Secnir
2012. november 13. 12:58
igaza van a nyertes nagyvállalkozónak! jogilag teljesen jogos! menjen, és csináljon rendet! amikor kint vannak a gazdák, akkor kergesse el őket a földjéről! szólítsa fel őket, hogy ne szántsanak a földjén, mert különben ő sem fog! fenyegesse meg őket orbán viktorral, meg semmilyen zsolttal! csak arra vigyázzon, melyik barázdába lép, nehogy véletlenül beszántsák őt is...
Gombóc XVI. Artúr
2012. november 13. 12:47
Hát persze, hogy kiakadt! A haverok nem ezt ígérték "odafent"!
Wazze
2012. november 13. 12:46
"Kiakadt a nyertes vállalkozó a kajászói földfoglalás miatt" Ki korpa közé keveredik...
birkakaka
2012. november 13. 12:14
Ibrókapinyai földeket nemá, hogy egy többszáz kilóméterre lakó bérelje amikor igényt tart rá a helybéli!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!