Alkotmánybíróság: Túl szűk a család fogalma

2012. december 17. 11:11

Megsemmisítette a családvédelmi törvény egyes, az öröklési szabályokkal, valamint a család fogalmával összefüggő rendelkezéseit az Alkotmánybíróság. A testület szerint a család fogalma túl szűkre van szabva, az öröklési szabályok pedig sértik a jogbiztonságot.

2012. december 17. 11:11

Megsemmisítette a családvédelmi törvény egyes, az öröklési szabályokkal, valamint a család fogalmával összefüggő rendelkezéseit az Alkotmánybíróság hétfőn nyilvánosan kihirdetett határozatával. A testület indoklása szerint a családjogi törvény túl szűkre szabta a család fogalmát, amikor a család fogalmát egy férfi és egy nő házasságára, az egyenes ági rokoni kapcsolatra vagy családba befogadó gyámság alapjaira épülő kapcsolatrendszerként határozta meg. 

Az öröklési szabályokkal kapcsolatban pedig kimondta, hogy a törvényes öröklés rendjének egyértelműnek kell lennie, a vizsgált rendelkezések viszont olyan mértékben mondanak ellen a polgári törvénykönyvben rögzítetteknek, hogy ez jogalkalmazói jogértelmezéssel már nem oldható fel, így sértik a jogbiztonságot.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. december 17. 19:30
Csak egyet nem értek: ha nincs alkotmányunk, csak alaptörvényünk, akkor ezeket a bírákat miért nem alaptörvénybíráknak nevezik?????
vaga...
2012. december 17. 15:47
én a kutyàmmal szeretnék osszehàzasodni. Màr elég régota ismerem Bodrit. Gyerekeket is szeretnénk.
kommenter
2012. december 17. 14:24
nehogy már egy nulla százalékos kdnp mondja meg mi a család. hogy lehet egy társadalmi támogatással nem bíró zsebpártra bízni ilyen fontos kérdéseket
kjkj945
2012. december 17. 13:42
Vagy Salamon királynak 700 fõrangú és 300 másodrangú felesége volt, sokan olyan népbõl, amelyekrõl azt mondta Isten az izraelieknek, hogy ne házasodjanak velük. Isten jól tudta, hogy az ilyen házasságok hamis istenek imádatához vezetnek. Akkor mégis miért tett ilyesmit Salamon?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!