„Az állástalan fiatalok problémája az Európai Unió felelőssége”

2012. december 13. 22:42

Többek között az újabb válságok megelőzése, az egységes bankfelügyeleti mechanizmus bevezetésével, illetve a foglalkoztatottsági adatok javítása – különösen a fiatalok tekintetében – az Európai Unió legsürgetőbb feladatai Martin Schulz, az EP elnöke szerint. A német politikus a csütörtök esti EU-csúcs kezdete előtt foglalta össze a főbb pontokat. A Mandiner tudósítása.

2012. december 13. 22:42
Bánlaki Dalma Stella

A válság felfedte a gazdasági és a monetáris unió hibáit, és ezek a hibák mostanra a közös valuta- és belső piacot fenyegető veszélyekké nőttek. Ennek felismerése felelősséget is jelent: uniónkat működőképes, érthető és demokratikus struktúrával kell felruháznunk – jelentette ki csütörtök este Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke Brüsszelben.

Az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján a német politikus leszögezte: nem szerencsés találgatásokba bocsátkozni az ütemterv pontosságát illetően, hiszen a csütörtöki találkozó éppen két hasonló ülés közé került, amelyeken a költségvetés egyelőre szintén bizonytalan pontjairól születhet döntés. „Nem látomásokra van szükségünk a jövővel kapcsolatban, hanem konkrét, gyakorlati tervekre, intézkedésekre” – mondta Martin Schulz, megjegyezve: nem szabad hagyni, hogy a szerződésmódosításokkal kapcsolatban kialakult viták eltereljék a figyelmet a valódi problémákról. „A két-három éven belül megvalósuló intézkedések ma nem segítenek egy fiatalnak állást találni” – mondta. Hozzátette: az unió felelőssége az itt élő fiatalok jövője.

Schulz feltette a kérdést: továbbra is a „kifürkészhetetlen és nyugtalanító” rendszer útját akarjuk-e járni, amelytől az unió állampolgárai érthető módon elfordulnak, vagy – és erre most lehetőség van – „végre kiszűrjük a szervezeti káoszt és erősítjük az európai demokráciát”. Megjegyezte: a már meglévő uniós intézményeknek – a Bizottságnak, a Parlamentnek és a Tanácsnak – hagyni kell hogy betölthessék eredeti feladatukat, hiszen „a nem demokratikus Európát az emberek sohasem fogják elfogadni”.

Az európai parlamenti elnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a konzultáció lezárult Herman Van Rompuy javaslatával kapcsolatban. Üdvözölte ugyanakkor, hogy a közelmúltban konszenzus született azt illetően, hogy az EP a legitim forrása minden uniós politikának. A gazdasági és monetáris unióra kitérve leszögezte: annak is a már létező EU-s intézményeken kell alapulnia, és a vonatkozó jogszabályokat az együttdöntési eljárás keretében kell elfogadni.

A mai ülésen négy fontos problémával kell foglalkozni – emelte ki az EP elnöke. Elsőként az újabb válság kialakulásának megelőzését említette. Mint mondta, nemcsak a bankok bizalmát, de megbecsülését is vissza kell nyerni. „A bankunió keretében az Európai Parlament támogatja az egységes európai felügyeleti mechanizmus gyors bevezetését” – mondta. Hozzátette: az EU pénzügyminisztereinek csütörtöki megállapodása ehhez szilárd alapot biztosít. A politikus kitért arra is: a nem eurózónatag államoknak is egyenlő lehetőséget kell biztosítani a bankunióban való részvételre. Különösen fontosnak nevezte ezt azon országok tekintetében, amelyek már aláírták a szerződést, mely szerint a későbbiekben az övezet tagjaivá kívánnak válni.

Schulz szerint az összeomló bankok hagyta pusztítás elkerülése érdekében a felügyeleti hatóság létrehozása mellett el kell fogadni a betétbiztosítás irányelveit, és működési keretet kell felállítani a hitelintézetek, valamint a befektetési cégek számára. A képviselő az adócsalás elleni küzdelmet is fontosként nevezte meg. Harmadik lépésként Schulz annak elfogadását tűzte ki, hogy az Európai Parlament teljes jogú szerephez jusson az Európai Szemeszter szabályaiban, valamint az eurózóna ügyeiben.

Negyedik feladatként az EP elnöke a válság okozta szociális károk felszámolását nevezte meg. Ennek kapcsán is megjegyezte: ez a teljes unió feladata és felelőssége. „Legalább akkora figyelmet kell fordítanunk a foglalkoztatásra és a szociális mutatókra, mint amennyit a költségvetési és makrogazdasági számokra fordítunk.” A politikus a fiatalok foglalkoztatásának fontosságát külön kiemelte.

„Az Európai Uniónak adományozott Nobel-békedíjnak egyszerre figyelmeztetőként és ösztönzőként is hatnia kell: figyelmeztetőként, hogy ne aprózzuk el örökségünket, és ösztönzőként, hogy megküzdjünk a problémákkal” – zárta szavait Martin Schulz.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2012. december 14. 09:02
Minő öröm, már eljutott a hír odáig is! Azért csak erőltessük a neoliberális gazdaságpolitikát úgy aztán emelkedni fog a munkába állítási hajlandóság.
kaktuszvirág
2012. december 14. 08:19
Dehogy hozzák vissza! Még a Marsra is elvinnék,ha lennének Marslakók és olcsóbban dolgoznának mint az Ázsiaiak.
grimpic
2012. december 14. 07:53
Hogyan kívánják foglalkoztatni a munkanélküli fiatalok tömegeit? Visszahozzák az ipart Ázsiából és rendes bért adnak az ázsiai fillérek helyett? Mert erről valahogy nincs szó. Csak a duma, hogy foglalkoztatáspolitika, meg nem jó ez így, meg másképp kell, és majd megcsináljuk, de hogy mit, arról mély hallgatás.
vero1_
2012. december 14. 07:01
a munkanélküli fiatalok tömegei kikövezett utat mutatnak a háborúhoz. 10 év múlva milyen lesz a hangulat közöttük, milyen szellemi kondícióval bírnak majd?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!