Ilyen lesz a bankunió

2012. december 13. 17:12

Az Európai Unió pénzügyminiszterei csütörtökre virradóra megállapodtak arról, hogy az Európai Központi Bankot (EKB) az eurózóna bankjainak felügyeleti szervévé teszik, a valuta- és pénzügyi rendszer stabilitása érdekében. Íme, a megállapodás főbb pontjai.

2012. december 13. 17:12

A frankfurti központú EKB közvetlen felügyelője lesz az eurózóna azon bankjainak, amelyek mérlegfőösszege meghaladja a 30 milliárd eurót, illetve amelyek éves termelése meghaladja adott ország GDP-jének ötödét. A tagország három legnagyobb bankjának kötelező lesz a belépés a Reuters információi szerint. A kisebb bankok sem kerülnek ki ugyanakkor a felügyelet hatálya alól: a helyi felügyeleti szervek (Magyarországon a PSZÁF), amelyek e kisebb intézményeket monitorozzák majd, szintén az EKB-nak lesznek alárendelve. Az EKB munkáját külön bizottság fogja irányítani, amely a Központi Bank Kormányzótanácsának felel majd.

Az eurózónán kívüli országok csatlakozására szintén biztosított lehetőség. Orbán Viktor erről úgy nyilatkozott: kedvezőnek találja a feltételeket. Egyelőre egyetlen zónán kívüli ország sem jelezte, hogy belépne a rendszerbe.

A csütörtökön meghozott döntés a három pillérű bankunió felé vezető út első lépése. A projekt kiteljesítéseként egy pán-európai ügynökség is feláll majd, amelynek feladata az EKB által bukásra ítélt bankok felszámolása lesz. Hogy ilyen ügyekben ki viseli majd a felmerülő költségeket, az egyelőre vitatott. Felmerült: az ügynökség rendelkezésére állítanak majd egy biztonsági alapot is. Egy bank bukása esetén ebből finanszíroznák a kifizetéseket és hitelezéseket. Ezzel kapcsolatban Németország jelezte: nem kíván az elsődleges finanszírozó szerepében feltűnni.

A bankunió másik két pillére egy kombinált szervezet lehet, amely a bankbetéteket is megvédené, ennek megvalósulása azonban a közeljövőben nem várható.

Az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) a következőkben meghatározza a bankokra vonatkozó szabályokat. A rendszeren kívül maradó országokkal kapcsolatos problémákat szintén az EBA rendezheti majd.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Potymog
2012. december 14. 05:12
"Az eurózónán kívüli országok csatlakozására szintén biztosított lehetőség. Orbán Viktor erről úgy nyilatkozott: kedvezőnek találja a feltételeket. Egyelőre egyetlen zónán kívüli ország sem jelezte, hogy belépne a rendszerbe." Ez is tetszik Viktornak: "az Európai Stabilitási Mechanizmus közvetlenül részt vehessen a bankok feltőkésítésében." Ez mennyibe fog nekünk kerülni? http://mandiner.hu/cikk/20121213_van_rompuy_valodi_merfoldko_a_bankunios_megallapodas
6qwasyx
2012. december 13. 18:50
Ahová ez a felcsúti böszme beteszi a lábát, ott elindul a gyors hanyatlás.
Senye Péter
2012. december 13. 18:50
Látod Adolf, megy ez háború nélkül is.
Soma
2012. december 13. 18:35
". A projekt kiteljesítéseként egy pán-európai ügynökség is feláll majd, amelynek feladata az EKB által bukásra ítélt bankok felszámolása lesz. " --- Príma. Pápá, MNB! Lesz EKB-minősítés is! Cserélődnek a bankárok, Meg lesz EBOR is? Oszt, kapnak végkielégítést a kishalak? Ki fog rendelkezni az EKB felett? A FED? "A bankunió másik két pillére egy kombinált szervezet lehet, amely a bankbetéteket is megvédené, ennek megvalósulása azonban a közeljövőben nem várható." --- Hihi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!